fbpx
0.7 C
Kecskemét
2023. február 6., hétfő

FRISS HÍREK

Visszavonták az Elios-ügy központi cégének közvilágítási engedélyét

Nem verik ugyan nagydobra, de szépen halad a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik legfontosabb cégének, a Sistrade Kft.-nek az eltüntetése. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ugyanis visszavonta a cég közvilágítási üzemeltetési engedélyét – derül ki az MEKH október 22.-én publikált határozatából.

Az Engedélyes a Hivatalnál 2021. február 22. és 25. napján érkeztetett elektronikus leveleiben kérte engedélyének visszavonását. Kérelmének indoklásában leírta, hogy az Engedélyes a közvilágítás üzemeltetésére vonatkozó tevékenységét befejezte

– olvasható a visszavonási határozat indoklásában. Az utolsó város, ahol a Sistrade Kft. világított Pécs volt, de a város közvilágításának üzemeltetését az SMHV Energetika Kft. átvette. Mellékszál, de az Elios Zrt. a pécsi közvilágítás korszerűsítésében is érdekelt volt, az Átlátszó cikke szerint pedig az SMHV az Elios alvállalkozójaként vett részt a közvilágítás korszerűsítésben Pécs mellett Kalocsán, Siklóson és Tamásiban, de felbukkant a neve a mezőhegyesi projekt kapcsán is.

A Sistrade Kft. – amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg – korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de az Elios-botrány óta ez a szám folyamatosan csökkent.

Hasonló cikkünk:  Már milliárdos forgalma van a Kecskemét melletti laskagomba-termesztőnek

Tavaly márciusban már csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd.

Emlékezetes: az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezette önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Elios Zrt.-t találták meg.

Hasonló cikkünk:  Kecskeméten kifogásolt a levegő minősége

Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. Hamar Endre egy iskolába járt a kormányfő vejeként ismert Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven.

via mfor.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...