fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

A Bajnai-kormány alapozta meg a most adott nyugdíjprémiumot

- Advertisement -

A kormánybarát sajtó diadalittasan jelenti, hogy már kézbesítik a történelmi nyugdíjprémiumot. Mellette persze gyurcsányozik is azonnal egyet, üti az ellenzéket és az egekig magasztalja Orbán Viktort. Csak éppen néhány fontos dolgot hallgatnak el.

Először is azt, hogy a nyugdíjprémiumról a Bajnai-kormány döntött 2009-ben. Erről így ír a Népszava:

„Az eredeti módszer, a Bajnai-kormány idején hozott döntés úgy szólt, hogy akkor jár a prémium, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A járandóság számításakor a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5 százalékos törvényi növekedési küszöbérték különbségével. Akkor az átlagnyugdíj 80 ezer forint volt, ennek egynegyede lett az a 20 ezer forint, ami a számítás alapja. Az átlagnyugdíj összege folyamatosan emelkedett, ma már 140-150 ezer forint körül van, de a kormány egyetlen évben sem igazította ehhez a számítást. Eddig ez nem volt fontos, csak most az. Így lett a gazdaság teljesítményére hivatkozva Erzsébet- és rezsiutalványból egy egységes 80 ezer forintos nyugdíjprémium. És hogy miért lett hirtelen ilyen buzgó az ügyben a kabinet? Választások jönnek, és a közösen induló ellenzéki pártok érdemben szoríthatják meg a jelenlegi hatalmat.”

A kormánypárti sajtóban a Bajnai-féle döntés elhallgatása mellett éppenséggel ütik Bajnai kormányát, jobban mondva a Gyurcsány-kormányt, mert következetesen az utóbbinak tulajdonítják a 13. havi nyugdíj eltörlését, amely valójában felfüggesztés volt. Hiszen a gazdasági világválság idején, és amikor recsegett-ropogott a nyugdíjkassza, a kormány úgy döntött, hogy muszáj egy időre felfüggeszteni a 13. havi nyugdíj folyósítását. Egészen addig, amíg nem lesznek olyan állapotok, hogy ez újra adható lesz. Viszont helyette döntöttek a nyugdíjprémium bevezetéséről.

Hasonló cikkünk:  Maratoni lesz a parlament tavaszi nyitónapja hétfőn - államfőválasztás, svéd NATO-csatlakozás a napirenden

Közben a Fidesz és Orbán Viktor került hatalomra

A kormánybarát sajtó és a fideszes megmondóemberek arról is beszélnek, hogy a baloldal persze nem adta vissza a 13. havi nyugdíjt és a prémium is csak ígéret volt, mert azt sem teljesítették. Közben persze egyetlen fontos és ez ügyben meghatározó tényt hallgatnak el: a Bajnai-kormány 2009 májusában hozta meg a döntéseket, 2010-ben viszont a Fidesz és Orbán Viktor vette át a hatalmat. Tehát aki adhatott volna 13. havi nyugdíjt és prémiumot, az Orbán Viktor volt. Persze a nyugdíjasok  joggal gondolhatták, hogy becsapták őket. Hiszen Orbán Viktor a 2006-os választás előtt a 14. havi nyugdíj bevezetéséről is beszélt. Amikor a Medgyessy-kormány döntött a 13. havi nyugdíjról, akkor a Fidesz nem szavazta azt meg.

Akkor ugyan nem győzött a Fidesz, de négy évvel később igen, ugyanakkor nemhogy a 14. havi nyugdíjat nem forszírozta, hanem még a 13. havi nyugdíjt sem adta vissza. Egészen mostanáig (jobban mondva egyelőre még csak a bevezetésnél tartunk, nem lett egy egész havi nyugdíj kifizetve), amikor is éppen választások közelítenek.

Nézzük akkor a tényeket:

  • A 13. havi nyugdíjt nem a Gyurcsány-kormány, hanem Bajnai kormánya függesztette fel
  • A 13. havi nyugdíjt a Medgyessy-kormány vezette be, a Fidesz ellene szavazott
  • 13. havi nyugdíjt eddig még csak baloldali-liberális kormányok adtak a nyugdíjasoknak
  • Orbán Viktor 11 éven keresztül nem vezette vissza a 13. nyugdíjt. Csak éppen akkor, amikor választás közeleg. Pedig évek óta azt mondják, hogy „Magyarország jobban teljesít”
  • Orbán Viktor 2006-ban 14. havi nyugdíjról beszélt, miközben 11 éven keresztül 13. havi sem volt a kormányzása alatt

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...