fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

A legalizált voksturizmus így segítheti a pártokat egy választáskor

- Advertisement -

Egy salátatörvénybe (sok-sok ügyben egyszerre szavaznak) tették bele és így szavazták meg a fideszes képviselők, hogy ezentúl lakóhely úgy is létesíthető törvényesen, hogy nem kell ezen a címen lakni. Elég annyi, hogy egy ingatlan tulajdonosa megengedi, hogy lakcímünket hozzá jelentsük be és kész. Ami a választások idején azzal jár, hogy e szerint a lakcím szerint lesz lehetőség szavazni képviselőjelöltre vagy majd polgármesterjelöltre. Persze voltak ilyen esetek a korábbi választásokon is, de akkor ez még törvénytelen volt, vagyis felelősségre lehetett vonni a visszaélőket és az őket segítőket. Most már teljesen legális lesz.

De miért lenne jó ez a pártoknak?

Tegyük fel, hogy nem véletlenül változtatta meg a Fidesz a törvényt. Mert könnyen gondolhatja a politika iránt érdeklődő, hogy ebből talán hasznot remél. De mi haszna lehet ebből a Fidesznek és egyébként bármely másik pártnak?

Röviden: oda lehet koncentrálni szavazókat, ahol a felmérések és korábbi tapasztalatok szerint akár pár száz szavazaton múlhat, merre billen majd a mérleg nyelve.

Ezek az úgynevezett billegő körzetek. Kb. 20-30 ilyen körzetet tartanak számon a hozzáértők. Ha úgy tetszik, ezek a körzetek lesznek azok, amelyek eldöntik a választást, amennyiben a többi körzetet az nyeri, akinek „előre behúzták”.

De honnan lehet ezekbe a körzetekbe szavazókat vinni?

Erre egyszerű a válasz. Onnan, ahol sok szavazó van. Két ilyen bázist ismerünk: Budapest és a határokon túl eső magyarlakta települések. A főváros esetében az a párt gondolkodhat el a szavazók átirányításában, amely jó eséllyel elveszíti a fővárosi választást. Amely ha megtesz is mindent, a körzetek túlnyomó részében bukni fog. A felmérések és nem túl régi tapasztalatok szerint ez a pártszövetség a Fidesz-KDNP.

Elnyerni a billegő körzeteket

A tutira bukó fővárosi körzetekből könnyedén exportálhat akár több ezer hűséges szavazót olyan vidéki körzetekbe, amelyek billegnek. Hiszen ha biztosra vehető egy körzetben a bukás, akkor lényegében mindegy, hogy pl. 14% a különbség vagy 17%. Viszont amennyi ember innen kiesett, annyi eldönthet egy vagy két vidéki körzetet is akár. Talán ezért is voltak olyan hangok néhány hete, hogy a Fidesz-KDNP Budapest nélkül is hozhatja a 2022-es választást. De nem csupán a billegő körzetek átfordítása lehet egy cél.

Miután a mostani választási rendszer a győztes mindent visz elv alapján működik (amelyik párt körzetet nyer, a listára is visz szavazatokat, és itt nem mindegy a nyerés aránya), ezért aztán az is motiváló lehet, hogy a biztos körzeteket még nagyobb arányban nyerje az a párt, amely lehetőséget lát az új helyzetben. Ennek az elvnek köszönhető, hogy 50 százalék alatti eredménnyel is lehet kétharmadot szerezni a törvényhozásban.

A másik nagy bázis pedig a határon túli magyarság. Amely annyira Fidesz-párti, hogy simán belefér szintén néhány ezer szavazó átszervezése, ha netán látna ebben rációt a kormánypárt. Ők egyébként már korábban is szavazhattak levélben, de csak listára. Már azok, akiknek van magyar állampolgársága is. Amennyiben magyarországi lakcímen képviselőjelöltekre is szavazhatnának, ezek a szavazók felértékelődnének, hiszen két szavazatuk lenne a korábbi egy helyett.

Csak a Fidesz élhetne a legalizált voksturizmussal?

Nem. Természetesen az ellenzék számára is él ugyanez a lehetőség. Vagyis nem pont ugyanez, mert ők nem számíthatnának a határon túliakra, hiszen ott eleve nem sok szimpatizánsuk van. Persze mivel a határon túl (és főleg Erdélyben) jó eséllyel bukja a választást az ellenzéki lista, meggondolhatják, hogy azt a kevés ellenzéki szavazót akár mind magyarországi lakcímre jelentessék be. A fővárosi tömbre se számíthatnak, mert ott szükség lesz minden ellenzéki szavazóra a biztos győzelemhez. Esetleg a XIII. kerület lehetne az, ahonnan párszáz szavazó elküldhető lehetne máshova. És azok a városok jöhetnének szóba még, ahol úgy látják, hogy szintén beleférhet párszáz szavazó hiánya. Tehát nem jelenthető ki, hogy az ellenzék nem élehetne a voksturizmussal, de az igen, hogy ha élni is akarnának ilyesmivel, kevesebb lehetőségük lenne. Ami mindkét tábornak talán hasonlóképpen menne, az az, hogy találjanak olyan magyarországi szimpatizánsokat, akik megengednék, hogy a lakcímükre idegenek jelentkezzenek be. Azzal együtt is, hogy ez nem rizikó mentes.

De vajon kinek menne jobban a voksturizmus megszervezése?

Erre egyértelmű a válasz: annak a pártnak, amelynek nagyobb tapasztalata és gyakorlata van több tízezer ember utazásának megszervezésében.

115 ukrán-magyar állampolgár egy lakcímen

2018-ban az RTL Klub arról számolt be, hogy a választás előtt Kispaládon egyetlen ingatlanba 115 ukrán-magyar állampolgárt jelentettek be.

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...