fbpx
14.6 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Fenékkérdés

- Advertisement -

Zavar, ha kimegyek egy meccsre egy baráti társasággal, és csak velem nem fognak kezet az ismerősök. Utálom, ha egy óra úszás után csak az öltözőben nyújthatok le, hogy ne bámulják meg a hátsómat hajlongás közben az uszodában. Kiborít, ha elviszem a gyereket az orvoshoz, de csak a partnerem szavait veszik komolyan, engem nem. Bosszant, ha cipőt vennék, de csak „szépeket” találok, használhatót és kényelmeset igen ritkán. Nő vagyok. És nem vagyok egyedül az észrevételeimmel.

Sokan sokfélék vagyunk, s vajmi keveset tudunk egymásról. Ezt a hiányt hivatott ellensúlyozni az a cikksorozat, amit a következő hónapokban fogunk megjelentetni.

Nem Angelina Jolie vagy más celebek tapasztalatait ismerhetjük meg, hanem azokét a nőkét, akik velünk együtt állják ki a sort a pékségben, akiket ugyanúgy ráz a rossz utak miatt a busz, akik akkor igyekeznek nem elázni munkába menet, mikor mi. Miről kérdezem őket?

  • gyereknevelésről / gyermektelenségről
  • válásról
  • párkapcsolatokról
  • abortuszról / menstruációról
  • versengésről
  • karrierről
  • bánatról és örömről
  • öltözködésről / előítéletekről
  • szexuális irányultságról
  • amiről csak beszélni szeretne

Mikor eldöntöttem, hogy ebbe belevágok, utánanéztem, mi is a feminizmus valójában, mert ez a téma megkerülhetetlen, ha női sorsok bemutatása a cél. Manapság a metoo kampány jut leghamarabb eszünkbe, ami komolysága mellett ellenérzést is kiváltott már világszerte, mert előfordult, hogy eltúlzott vagy hazug állítások miatt érte hátrány a férfit.

Mégis miből indult ki a nőemancipáció?

Évszázados elnyomásból. Napjainkban Magyarországon már elképzelhetetlen, hogy a nők ne járhassanak iskolába, hogy a fizetésüket a férjüknek utalja a munkaadó, hogy az egyetlen szerepük a családban a szülés és a gyereknevelés legyen a háztartás mellett. Pedig nagyon sokáig ez volt a „normális”. A nőnek nem lehetett magántulajdona. Ha nem volt férjezett, gyakorlatilag feleslegessé vált a társadalomban, hiszen a „legfontosabb feladatát”, a szülést nem látta el. A nő nem szavazhatott. A nő nem vállalhatott tisztségeket. A nő nem dönthetett a saját sorsáról. Másodrendű volt.

Óhatatlanná vált, hogy egyszer emiatt beteljen a pohár. A 18. század végén az angol író és filozófus  Mary Wallstonecraft fogalmazta meg a feminizmus alapjait egy 300 oldalas kiadványban. Kíváncsi vagyok, mit szólt volna a nyírségi származású nagymamám, ha olvashatta volna. 1937-től, 12 éves korától dolgozott – ahogy ő mondta – az uradalomban. Hiába tudott ugyanannyit kapálni egy idő után, mint a felnőttek, neki az intéző a nap végén mindig csak a nőknek járó csökkentett fizetést adta. Pedig a nők nem maradtak el teljesítményükkel a férfiakétól. Nem felejtem el a szemében a dühöt és a csalódottságot, mikor erről mesélt. Durva igazságtalanság érte.

Sok idő eltelt napjainkig, mióta Ms. Wallstonecraft hangot adott annak a zsarnokságnak, amely megkeserítette a nők életét. Következő cikkünkben rövid áttekintést olvashatnak a feminizmus történetének meghatározó eseményeiről, hogy aztán belevágjunk a minket körülvevő valóság egy kis szegletének megismerésébe egy interjúsorozat keretében.

Ha bárki elmesélné történetét, bátran forduljon szerkesztőségünkhöz ezen az e-mail címen: szerkesztoseg@kecsup.hu. Minden életélmény számít, számunkra nincs „unalmas” történet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...