fbpx
4.1 C
Kecskemét
2022. január 19., szerda

FRISS HÍREK

Lemondják a halasztható operációkat a kórházak

Aki már bekerült a kórházba, azt megműtik, azonban akit még nem vettek fel és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját – írja a Népszava egy, a lap birtokába került levél alapján, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek. Takács a Népszava tudomása szerint levelében azt kéri: „empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel, rendezzék a lemondásokat”.

A levelet vasárnap küldte ki Takács, ami azért igazán érdekes, mert az operatív törzs még kedden is csak lehetőségként beszélt a halasztható műtétek lemondásáról, amikor közölte: „a betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása”.

Takács a levelében azt írja, hogy az intézményi ágyak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Az ágyfelszabadítás a jelenlegi Covid-ellátó kapacitásnál 67 százalékos növekedést jelent, az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. A levélben Takács megszabja, hogy a megyékben hány helyet kell felszabadítani.

Hasonló cikkünk:  Napi adat: 224-en haltak meg - ennél több elhunytról áprilisban érkezett hír
Hasonló cikkünk:  Mit kezd a hatósági árakkal egy cukorbeteg vagy aki más miatt diétázik?

Az átcsoportosítás persze megakasztja a szokásos ellátást, a levélben ahhoz is iránymutatást adnak, hogy hogyan kell levezényelni a leállást. „Lehetőség szerint a műtétre már befektetett betegek esetében a beavatkozások még történjenek meg, senkit ne küldjünk haza, ha már az osztályra felvettük! A be nem fektetett, de műtéti halasztás miatt érintett betegek megkeresése történjék empatikusan: kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat. Elsősorban az anesztéziát igénylő tervezett beavatkozások korlátozhatók, az anesztézia nélkül végezhető műtétek (pl. szemészet) megtartására törekedni kell. A daganatos megbetegedéssel összefüggő és sürgősségi (a kezelés elmaradása potenciálisan életveszélyt vagy maradandó egészségkárosodást okozhat) beavatkozások továbbra is korlátozás nélkül biztosítandók!”

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...