fbpx
0.9 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Szabadszállási srácok, akik akciófilmet forgattak

Kik ezek a fiatalok, akik kamasz éveikben kezdtek el filmet készíteni? Akik időt, energiát nem pazarolva technikai megoldásokat, saját karaktereket, történeteket találtak ki? A szereplők java része mélyszegénységből érkezett. Sokuk magatartási és más problémával küzdő kamasz, fiatal felnőtt volt. Magyarok, romák vegyesen. Összetartoztak és az egyik legfontosabb dologgá az életükben a filmkészítés vált.

A forgatások alatt számos problémával kellett megküzdeniük. Saját erőből készítették el a jó és a rossz harcáról szóló epizódokat. Három filmjükben sok szabadszállási fiatal is feltűnik. Kiss Roland forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vágó, ötletgazda neve mellett feltűnik még néhány név, akik fontos munkát végeztek: Motuz Szilárd, Görgye Patrik, Àipli Dániel, Zelenka Tamás, Puszta Dávid (alias Koppanyfy G. Dávid).

A Berbass Stúdiót 2014-ben hozták létre ezek a helyi srácok és egészen a mai napig gyártják a kisebb-nagyobb filmeket. Lapunk otthonában kereste fel Kiss Rolandot, hogy meséljen magukról, a filmkészítésről és terveikről.

Roland, sokat értél és változtál. Láttalak felnőni. A film forgatása hozzájárult a fejlődésedhez?

Roland: Igen, önbizalmat adott. Ki tudtam fejezni a kreativitásomat. A filmvágást, az effekteket én csináltam, nagy munka volt. Damien Leonhard szerepét játszottam.

Mennyi időt ölelt fel a filmek elkészítése?

Roland: 2014 nyarán, 3 hónap alatt készült el az első film, a „Küzdelem útja –Kezdetek”. Az eredeti 25 jelenetből 15-öt forgattunk le. Szeptember 14-én került fel a legnagyobb videó megosztóra. 2015-ben, az újradolgozás után FULL HD minőségben, vizuális szerkesztés után újra debütált filmünk.

A második rész címe: „Küzdelem útja – Bosszú mindhalálig”. Közel egy évig tartott a 2. rész forgatása, a forgatókönyv írásától a film befejezéséig. A vágás két és fél hónapot vett igénybe. Itt már komolyabb technikával dolgoztunk, kamerát kölcsönöztünk. Preparátumokat szereztünk be, saját költségvetéssel dolgoztunk.

Hasonló cikkünk:  A kultúra megértővé tesz bennünket – ma van a Magyar Kultúra Napja
Hasonló cikkünk:  A kultúra megértővé tesz bennünket – ma van a Magyar Kultúra Napja

A harmadik rész befejezettlen maradt. Miért?

Roland: A Hideg Övezet Gilmorban egy évig készült. Végül 3 jelenetet nem sikerült leforgatni, főként anyagi okok miatt. Úgy döntöttünk, hogy így publikáljuk, 2019 februárjában vetítettük le.

Az interjún ott volt a filmben szereplő Nagy Laci és Koppanyfy G. Dávid is, akik felidézték emlékeiket. Egy dologban mindannyian egyetértettek, nagyon élvezték a forgatást.

Laci, aki egyébként a helyi Airsoft Egyesület tagja a mai napig, elmesélte, hogy a „lövöldözős” jeleneteket azért is élvezte, mert az Airsoft elemeket át tudta ültetni a szerepébe. (Az airsoft „alacsony” energiájú légfegyverekkel, szigorú szabályrendszerek között játszott hobbi- technikai sport).

Történt-e sérülés a forgatások alatt?

Dávid: Igen, különösen a harmadik részben történtek sérülések, de azért nem súlyosak.

Dávid egyébként Logan Lupino szerepét játszotta az utolsó részben. Az alvilági, szinte démoni Logan szerepére tudatosan is készült – emlékezett vissza.

És lesz újabb film?

Roland: Új műfajban fogunk jelentkezni, de ehhez komolyabb technikára van szükségünk.

Dávid a vágás technikáját tanulja most, hogy a következő filmet már ne egyedül Roland vágja – mesélik a srácok.

A film értéke az is, hogy ezek a szabadszállási fiúk és lányok képesek voltak egy feladatra időt, energiát és odafigyelést fordítani. Képesek voltak újra és újra indulni, forgatni minden egyes rontott jelenet után. Minden, amit ezekbe a filmekbe beletettek, azt saját erőből tették. Ez az ő filmjük. Elejétől a végéig. Igaz ez egy “amatőr” film, de a szabadszállási szereplő gárda pontosan azért értékes, mert minden jelenetet soha nem múló lelkesedéssel hoztak létre.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...