fbpx
3.4 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

A sampon ára nem, viszont minden más drágább lett az elmúlt egy évben, ami jövőre is folytatódik

- Advertisement -

A KSH által vizsgált termékek és szolgáltatások 80 százalékának emelkedett az ára tavaly novemberhez képest, és majdnem 60 százalékuknak jobban, mint amekkora a jegybank által 2021-re várt infláció mértéke. A Magyar Nemzeti Bank idei inflációs prognózisát 5,1 százalékra emelte december 15-én.

A legjobban a benzin (+39%), és a gázolaj (+37%) drágult. Az árstopot november 15-től vezették be. Húsz százalék felett drágult a napraforgó étolaj (+29%), a konyhaasztal (+28%), a tejes margarin (+25%), az akácméz (+23%), a kései burgonya (+23%), a finomliszt (+21%) és a női szandál (+21%).

2022-ben további drágulásra készüljünk

A jegybank inflációs jelentése alapján arra lehet számítani, hogy jövőre 4,7–5,1 százalékos infláció lesz. A termelési költségek emelkedése miatt a termékek és szolgáltatások előállítása drágul, így feltehetően fogyasztói áruk is emelkedik majd. A kínálat visszaesésén keresztül az árak további növekedését okozhatják a nemzetközi ellátási láncokban jelen lévő zavarok. Az olajár emelkedése is jelentős inflációnövelő tényező – kérdés, meddig tart majd – összegez a 24.hu.

Búzahiány miatt két számjegyű kenyérdrágulás jön januártól

A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban, ezért a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején Magyarországon – derült ki nemrég az Infostart cikkéből.

A szeszes italok többsége is drágult, 2-7 százalékos mértékben. A KSH által vizsgált három cigarettánál ennél jóval magasabb, 12-18 százalékos volt az árnövekedés – ennek oka az idei kétlépcsős jövedékiadó-emelés volt. Egy-egy doboz cigi esetében a 260 forintos emelkedés sem volt ritka.

Hasonló cikkünk:  Olvasd el mit gondolnak szerkesztőségünk tagjai a sajtószabadságról!

A  tizenegyféle vizsgált ruha-cipő 2–21 százalék között drágult, legjobban a női szandál, legkevésbé a női pulóver. Nagyot emelkedett továbbá a gyermekkocsi (+19,28%), az olajtöltésű villanyradiátor (+17%) és a férfi kerékpár (+16%) is.

Eddig is drágán, jövőre még drágábban építkezünk

Idén augusztusban mondta a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, hogy komoly zavarok vannak az építőanyag-piacon, és nem csak a kartellezés jelent veszélyt. Azt is elárulta, mitől vadnyugati a helyzet a piacon.

„A vásárlók borzasztóan nagy kiszolgáltatottságra panaszkodnak. Elmennek építőipari anyagokat vásárolni, és nem kapnak árlistát, az építőanyag árak nem transzparensek.” 

2022-ben sem lehet sokkal jobbra számítani, ha az elmúlt hetekben megjelent előrejelzéseket komolyan vesszük. Az építőanyagoknál jövőre további áremelkedések várhatóak, becslések szerint akár 10-20, de akár 30 százalékosak is lehetnek, így további drágulás várható a lakásépítéseknél és -felújításoknál.

A tűzifa elégett a rezsiharcban

A rögzített áras lakossági rezsiszolgáltatások (víz, áram, gáz, hulladékszállítás) nem drágultak, viszont amik nem tartoznak ebbe a körbe, azok igen. A propán-bután palack cseréje 200 forinttal (4%), a brikett 100 kilogrammja 580 forinttal (7%), a tűzifa 100 kilója pedig 460 forinttal (11%) került többe egy év alatt. Utóbbi tételekről a rezsiharc kapcsán nem szoktak említést tenni a kormánypárti lapok.

A vizsgált 15 higiéniai, egészségügyi termék közül 10 százalék felett drágult a vérnyomás- és a lázmérő, valamint 5-10 százalék között a szemüvegkeret, a WC-papír, a mosópor, a kontaktlencse és a papír zsebkendő. Egyetlen termék ára mérséklődött csupán 2 forinttal,

a samponé.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...