fbpx

FRISS HÍREK

Domján Péter arról, hogy miért zár be a családi Domján Sörfőzde Kerekegyházán

- Advertisement -

Szomorú hír a kézműves sört kedvelőinek. December 31-én végleg bezár a családi vállalkozásban működő kerekegyházi Domján Sörfőzde. Közel három évtizede, saját recept alapján főzik a sört hagyományos módon. Az alapanyag: árpamaláta, keserű és aromakomló, sörélesztő és sörfőzővíz. A legtöbben a világos és meggyes sörüket kedvelik. De azért ne felejtsük el az Elefánt Barnájukat és az Arany Lagerüket sem.

Domján Pétert kérdeztük arról, hogy mit tartanak a legjobb dolognak a sörfőzésben és arról, hogy mi a döntésük oka. És esetleg, van-e más út?

Mit tartanak a legnagyobb sikerüknek a sörfőzés terén?
Azt hiszem sok olyan sikerünk volt az elmúlt évek során, amikre igazán büszkék lehetünk. A söreink több nagyobb hazai, és nemzetközi sörversenyen szerepeltek eredményesen. De
talán nem is ezek a versenyeredmények a legértékesebbek számunkra, hanem a különböző
fesztiválokon, közvetlenül a fogyasztók által megítélt számtalan közönségdíj. De azt hiszem
már önmagában arra is büszkék lehetünk, hogy ilyen hosszú ideig aktív részesei voltunk, a
magyar kisüzemi sörkultúrának. A nagyapám, és egyben a sörfőzde alapítója, Domján István a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének az alapító elnökeként rengeteget tett azért, hogy itthon egy összetartó szakmai közösség alakuljon ki.

A sörfőzde 1993-ban alakult a Kecskeméttől 20 km-re lévő Kerekegyházán. / Fotó: domjansor.hu

Mire emlékeznek nagyon szívesen hosszú munkásságuk ideje alatt?
Szívesen emlékezni fogok magára a sörgyártásra, egy-egy új recept összeállítására, vagy a régiek tökéletesítésére. Illetve a sörfesztiválokra, ahol az elismerő visszajelzésekből tudhatta az ember, hogy olyan termékeket gyárt, amire büszke lehet. De szívesen emlékezni fogunk azokra a kollégáinkra, akik az elmúlt közel 30 évben megfordultak a sörfőzdében, és ezúton is szeretnénk megköszönni a munkájukat. Nélkülük jóval kevesebb lenne a sikerekből, és szép emlékekből. Külön köszönet Tisztán János sörfőzőnek, akire mindig lehetett számítani, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a sörfőzde ilyen sokáig fennmaradt.

Hasonló cikkünk:  Lövészárkok hullái - orosz-ukrán háború a véres övezetben

Mi az oka, hogy a bezárás mellett döntöttek?
A bezárásnak egyaránt vannak gazdasági, és személyes okai is. A Covid, az iparág többi
résztvevőjéhez hasonlóan minket sem kímélt. A következő pár évben pedig valószínűleg olyan lesz a piaci, és gazdasági helyzet, hogy a mi üzleti koncepciókkal nem érné meg a sörfőzde üzemeltetése. A személyes ok pedig az, hogy számomra nyíltak meg olyan lehetőségek, amelyekkel úgy gondolom, hogy most élnem kell, de a sörfőzde mellett erre nem lenne mód. Papa pedig a kora, és az egészségi állapota miatt már nem bírná a főzdét csinálni.

Végleg felhagynak a szakmával vagy valamilyen más formát keresnek?
Igen, végleg felhagyunk a szakmával. Papa már az utóbbi években nem vett részt aktívan a sörfőzdei folyamatokban, a továbbiakban is élvezheti a nyugdíjas éveket. Én pedig egy teljesen más, a sörgyártáshoz nem kapcsolódó dologba fogok majd belevágni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...