fbpx

FRISS HÍREK

Egy képviselő 13 közmunkás bérét viheti haza 2022-ben

- Advertisement -

Népszava szerint jövőre a közmunkások fizetése tovább távolodik a legkisebb kötelező bérektől, miután azt a kormány 50 százalékon rögzítette. Noha a közfoglalkoztatottaknak ez 17,6, illetve 17,3%-os bruttó bérnövekedést jelent, a minimálbér 19,5, a garantált bérminimum 18,7%-kal nő.

Az átlagkeresetnél a kormány 12,7%-os növekedéssel számol, a jegybank jövőre 10,2-11,2%-os nemzetgazdasági átlagbér növekedést vár. A lap – a KSH legutóbbi adata, az eddigi, átlagosan 9% körüli bérnövekedés alapján – úgy számol, 2021-ben bruttó 440 ezer forint körül alakul a átlagkereset.

Ez meghatározó az országgyűlési képviselők juttatása szempontjából is. A Fidesz előterjesztésére ugyanis 2018-ban úgy döntöttek, hogy az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosa legyen a képviselő alapilletmény. A frakcióvezetők az átlagbérek hatszorosát vihetik haza, de Kövér László jár a legjobban, a házelnöki szorzó még magasabb.

Hasonló cikkünk:  A magyar gazdaság rossz helyzete miatt a GKI megszorításokra számít

A képviselői tiszteletdíj felülvizsgálata februárban esedékes, mert a KSH akkor közli az előző éves adatokat. A Népszava 440 ezres átlagbérrel és úgy számol, hogy a képviselők alapilletménye jövő márciustól majdnem 110 ezer forinttal, bruttó 1 millió 320 ezer forintra nő az idei 1 millió 211 ezer forintról, míg a frakcióvezetők a 218 ezres emelés után bruttó 2 millió 640 ezer forint kapnának.

A Fidesz-frakció három éve azzal magyarázta az emelést, hogy „a parlamenti döntéshozók bére emelkedik utoljára”, a tiszteletdíj a vállalt munkával arányosan alakul, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően. Tavaly februárban Kövér László ugyanakkor arról beszélt, hogy a parlament fő feladata, ellenőrző szerepe a kormányzattal szemben mára jelentéktelenné vált. A házelnök ezt komoly bajnak nevezte, de az ellenzéket tette felelőssé érte.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...