fbpx
16 C
Kecskemét
2022. május 16., hétfő

FRISS HÍREK

Téli álmuk idején senki se bántsa a denevéreket! Egy nejlonzsákban 45 denevért találtak

Sajnos a múlt héten ismét volt rá példa, hogy téli álmukat alvó épületlakó denevéreket erőszakkal távolítottak el búvóhelyükről úgy, hogy több állat belepusztult a sérüléseibe. A múlt héten járókelők értesítették a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetvédelmi Egyesületet, hogy a város egyik utcájában egy nejlonzsákban 45 denevért találtak, melyek közül több már elpusztult – számol be a bűncselekményről a Kiskunsági Nemzeti Park.

Kiderült, hogy egy lakás redőnytokjába beköltözött, telelő denevérek zavarták az ott lakót, aki erőszakkal eltávolította őket onnan. Az eset elszenvedői ezúttal fehérszélű törpedenevérek voltak. A többség el tudott repülni, miután kiszabadították őket a zsákból a természetvédők és csak remélhetjük, hogy találtak maguknak megfelelő telelőhelyet.

A hazánkban előforduló 28 denevérfaj mindegyike védett

Sajnos a most napvilágra került eset korántsem egyedülálló. 2020 decemberében Kecskeméten történt hasonló bűncselekmény, de országszerte előfordulnak ilyen esetek. Több denevérfaj is rendkívül alkalmazkodóképes, és a természetes élőhelyeik beszűkülésével előszeretettel költöznek épületek hasadékaiba, tetőszerkezetébe. Ez gyakran konfliktushoz vezet az ott lakókkal.

Hasonló cikkünk:  Ingyenessé tette a bajai önkormányzat a tömegközlekedést, a kormány szerint jogellenesen

Fotó: Zöld Közösségért Természetvédelmi Egyesület

A hatályos törvényeknek megfelelően azt kéri a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, hogy ha valakit nagyon zavar az állatok jelenléte, vagy épületbontás, felújítás, szerelés, esetleg korhadt fa kivágása közben denevérekre bukkan, semmiképpen ne próbáljon „megszabadulni” tőlük. Hiszen ha zavarás (például kiviteli munkák) során megsérülnek vagy elpusztulnak egyedek, az nem csak a természet védelméről szóló törvényt sérti, de az adott eset jellegétől függően természetkárosítás és/vagy állatkínzás bűntettét is kimerítheti. Ilyen esetben mindenképpen értesítse az illetékes nemzetipark-igazgatóságot, akik segítenek a lehetséges megoldás megtalálásában.

Amennyiben természetet veszélyeztető tevékenységet tapasztal, bejelentését megteheti az Igazgatóság központi e-mail címén: titkarsag@knp.hu vagy központi telefonszámán: +36 76 482 611. Azonnali, sürgős intézkedést igénylő esetben (például sérült, fokozottan védett állatot talál) hívja Természetvédelmi Őrszolgálatot: + 36 30 555 6171.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...