fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

A Pegasus gyártója szerződést bontott Magyarországgal a lehallgatási botrány miatt

- Advertisement -

A gyártó 102 országból 65-nek a továbbiakban nem kívánja eladni a szoftvert.

A Pegasus kémprogram gyártója, az NSO nevű izraeli cég a lehallgatási botrányokban feltárt visszaélések miatt döntött úgy, hogy egyes partnereivel felbontja szerződését. Az NSO lépése az uniós tagállamok közül csak Magyarországot és Lengyelországot érinti. A magyar kormány következetesen tagadja, hogy jogellenes megfigyeléseket hajtott volna végre, de semmilyen információt nem árul el.

Tavaly júliusban a Direkt36 írta meg, hogy itthon több politikus, újságíró, üzletember és közéleti személyiség telefonján is megtalálták az izraeli kémprogramot, melyről a kormány hónapokig semmilyen szinten nem nyilatkozott, majd először novemberben tört meg a csend, amikor újságírói kérdésre Kósa Lajos beismerte, hogy a kormány birtokában van a program. Decemberben kiderült, hogy a Pegasussal Áder János testőreit is célba vették. Lengyelországban egy ellenzéki politikus, egy ügyvéd és egy bírónő esetében merült fel, hogy megfigyelhették őket a Pegasussal.

Hasonló cikkünk:  Közlekedő Tömeg: megdrágul a vonaton kerékpárral ingázók utazása az új tarifarendszerrel

A Gazeta Wyborcza szerint az Igazságügyi Alap forrásaiból illegális módon vették meg a programot 5,4 millió euróért. Magyarországon a beszerzés részleteiről semmit se tudni, hasonlóság viszont, hogy a lengyel kormány is erősen hárít a témával kapcsolatban, sőt, az ügyészség egyenesen visszautasította az ügyet. (Népszava)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

Minden bizonnyal még többen lesznek a kecskeméti polgármesterjelöltek, de nyilvánosan eddig a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Szövetség...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...