fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Félelem és reszketés

- Advertisement -

„Egy nárcisztikus ragadozó karmai közül szabadultam meg”

– meséli Virág. Kellemes a hangja, sugárzóan mosolyog, az öltözete elegáns és visszafogott. Kétgyermekes anyuka, jelenleg 35 éves. Nagyon büszke a hároméves fiára, aki most szokott be az óvodába, illetve kislányára, aki jövőre már iskolába jár. Férjével és a gyerekekkel egy kétszobás, lakótelepi lakásban élnek.

Hogyan kezdődött? 

25 éves voltam, amikor megismertem Marcit. Azt hiszem, első látásra beleszerettem. Londoni kiküldetésről érkezett a céghez, ahol akkoriban dolgoztam. Nagyon jó stílusa volt, azonnal mindenki rá figyelt, ahogy belépett az irodába. Olyan zavarban voltam tőle, hogy szerintem állandóan lángvörös lehetett az arcom.

Meseszerű, tisztára „fehér lovon érkező herceg” benyomásom lett.

Abszolút, és ez később is így maradt egy ideig. Körülbelül két hétig az összes kolléganőmmel kacérkodott, flörtölt velük, de semmi több. Rólam szinte tudomást sem vett. Már kezdtem teljesen elkeseredni, mikor egy nap váratlanul elhívott az ebédszünetben menüzni a kantinba. Gondolhatod, majd kiugrott a szívem a helyéről!

Milyen élesen él benned ez az emlék?

Sokáig életem legszebb napjaként tartottam számon. Csak nézett azzal a gyönyörű szemével, és mire befejeztük az ebédet, már biztos voltam benne, hogy ő lesz a társam. Olyan vágyat éreztem iránta, amit még soha ezelőtt. Kellett nekem. Úgy éreztem, nem élhetek nélküle. Két gyönyörű hónapunk volt együtt. Színházba jártunk, hosszú sétákat tettünk, és ő mindenhez tudott valami érdekeset fűzni. Az építészetben, az irodalomban, a sportban- helyesebben szinte bármilyen témában otthonosan mozgott. Egyszerűen lenyűgözött. Odaadó szerető volt, és minden nap elmondta, hogy mennyire imád, s hogy tökéletes vagyok számára. Istenem, milyen ostoba voltam!

C’est l’amour, ilyen a szerelem – mondom biztatóan. Ám Virág eddig derűs arcát sötét árnyék lepi el, ahogy tovább halad a történetében.

Azt hiszem, először a második hónap végén ütött meg. Csak egyszer, de nagyon erősen. Nekiestem a konyhaszekrénynek.

A kép csak illusztráció.

Miért ütött meg? Mérges volt? Haragudott rád valamiért?

Nem tudom, de attól kezdve válogatott sértésekkel illetett. Gyakorlatilag fél év alatt teljesen elvesztettem az önbizalmamat. Elbizonytalanított mindenben. Azt mondta, hogy hálás kellene legyek neki, mert az irodában én voltam a legrondább, ő mégis engem választott. Rengeteget sírtam. Minél többet szidalmazott, annál jobban mellette akartam maradni, mert arra az érzésre vártam, ami az első két hónapban volt.Illetve meg akartam felelni neki minden áron. Ez így utólag nagy hiba volt.

Nem merült fel benned, hogy elhagyd?

Rengetegszer! Vagyis minden egyes alkalommal, amikor megvert. Nem emlékszem az összes esetre, mert elég sok volt. A legjobban az tört össze, mikor volt nálunk egy baráti összejövetel, és úgy alakult, hogy mindketten a konyhában voltunk, és én elejtettem egy tányért. Marci dühbe gurult, hogy leégetem a barátai előtt. Megtépte a hajamat, gyomron vágott, és amikor már a földön feküdtem, megrúgta az arcomat. Segítségért kiáltottam többször is, de senki nem jött oda. Senki, érted?

– emlékszik vissza arra az estére Virág.

Mivel szóhoz sem jutok, remegő kézzel előveszi a telefonját, és megmutat egy szelfit arról az estéről. Először meg sem ismerem őt a képen, hiszen egy megtört, bevert szemű, csontvelőig hatoló félelemmel átitatott nő néz vissza rám.

Hasonló cikkünk:  Bántalmazás miatt folyik vizsgálat a kitüntetett hokiedző ellen

Azt mondod, ez többször megtörtént? – kérdezem még mindig sokkolva a döbbenettől.

Igen. Tudom, hogy hihetetlenül hangzik, de a verések után mindig könyörgött, hogy bocsássak meg neki. Ajándékokkal, szép szavakkal halmozott el, gyakran még sírt is. A végén mindig arra jutottunk, hogy ő az áldozat, mert neki sokkal rosszabb, mint nekem. Arra kért, hogy segítsek neki, és legyek erős.  A kedvessége pár napig tartott, aztán kezdődött minden elölről.

Hogy lett vége a kapcsolatnak?

Elhagyott egy másik nőért. Évekig magamban kerestem a hibát, mert azt éreztem, nem voltam elég jó neki. Szenvedtem. Teljesen megrekedtem ebben az érzésben, és gyakorlatilag zombiként éltem a hétköznapjaimat.

Feltételezem, iszonyatosan nehéz volt feldolgozni mindezt. Hogyan tudtál egyáltalán újra bízni valakiben?

Elképzelhetetlen számomra is, hogy hogyan bírtam ki azt a több mint egy évet Marcival anélkül, hogy a bolondok házában végezzem. Még a barátaimat is elmarta mellőlem. Mindegyiktől elhidegített, sokszor hazudott róluk. Mára büszke vagyok magamra, hogy valahogy kikeveredtem ebből a helyzetből. Nagyon hálás vagyok a pszichológusomnak, akihez Nagykőrösre jártam át, mert féltem, hogy Kecskeméten túl sok az ismerős. Marci befolyásos ember, sokáig elér a keze.

A pszichológusod segítségével tehát túl tudtad tenni magad ezeken a bántalmazásokon?

Minden reggel azzal a tudattal ébredek, hogy miken mentem keresztül. Már tudom, hogy az áldozat én voltam, és nem ő. Szégyellem sokszor, hogy ilyen befolyásolható voltam. De ez már a múlt. Sokat dolgoztam azon, hogy ne rezzenjek össze, ha valaki elkiáltja magát mellettem, hogy ne kapjak pánikrohamot, ha elejtek valamit… ma már normális életet élhetek, de minden egyes elért eredményért keményen meg kellett küzdenem. Megismertem magam annyira, hogy már senki se tudjon elbizonytalanítani abban, hogy ki vagyok.

Virág döbbenetes története végül jól zárult

A ragadozó, akivel együtt élt, elhagyta. Ha úgy vesszük, szerencséje volt. Amennyiben ez nem történt volna meg, az is előfordulhatna, hogy a mai napig együtt vannak, s Virág továbbra is fizikális és érzelmi bántalmazás áldozata lenne. Nem azért, mert Virág „ostoba”, ahogy ő fogalmazott, vagy mert gyenge. Egy ilyen élethelyzetből nagyon nehéz kilépni külső segítség nélkül, mert a bántalmazó fél

  • folyamatosan elvonja a figyelmet a valódi problémáról,
  • általa kreált, legtöbbször csak féligazságokon alapuló vádakkal illeti az áldozatát.
  • Eszközei között szerepel az érzelmi manipuláció, a fizikális bántalmazás, s a végletekig feszített tűrőképesség próbára tétele
  • Minél jobban próbál az áldozat megfelelni, annál magasabbra kerül a léc, annál lehetetlenebbnek tűnik kielégíteni az elvárásokat.
  • A családtól, a barátoktól való elhidegítés szintén jellemző ismérve az itt Marciként emlegetett kapcsolaton belüli bántalmazóknak.

A felszínen tökéletesnek látszó álarc mögött ebben az esetben szörnyeteg lakozott. Sármos volt, intelligens, jó humorú, tehetős, de egy sötétebb oldala is felszínre került, ami a partnere életét jelentősen megkeserítette.

Virág utólag azt tanácsolja mindenkinek, hogy forduljon segítséghez, ha egy kicsit is ráismer e történetből önmagára, s ne várjon sokáig a szakítással, mert beláthatatlanok a következmények.

Cikksorozatunk következő részében a nárcisztikus személyiségzavar jellemzőit részletesebben mutatjuk be.

Addig is írjanak a [email protected] címre, ha szívesen mesélnének szépet, vagy éppen az ellenkezőjét!

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...