fbpx
5.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Hiba csúszott egy kormányzati, oltást népszerűsítő videóba

A Telex hívta fel a figyelmet arra, hogy a Merkely Bélával készült, oltást népszerűsítő kormányzati videóba hiba csúszott. Ebben ugyanis a professzor a következőt mondja:

„Ma olvastam az adatokat Magyarországon… 360 százakkal csökkentette a két oltás megléte a kórházba kerülés valószínűségét, és 630 százalékkal az intenzív osztályra való kerülést. Azt gondolom, hogy ennél egyértelműbb adatot nem tudunk mondani.”

Itt megnézhető:

Matematikailag értelmetlen

A hírportál arra hívja fel a figyelmet, hogy matematikailag pontatlan ez a kijelentés. Hiszen “nem csökkenhet valaminek a kockázata 100 százaléknál többel, mert akkor egy negatív számot kapunk.”/…/”nagy valószínűség szerint az történt, hogy egy olyan adatot láthatott, hogy a kórházban lévők között az oltatlanok aránya 360 százaléka az oltottakénak, és ebből vonhatta le azt a következtetést, hogy akkor az oltottak 360 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba. Ez azonban visszafelé nem működik, mert ha valami az oltatlanok körében 360 százalékkal gyakoribb, akkor az az oltottak körében nem 360 százalékkal lesz ritkább.”

Hasonló cikkünk:  A boltoknak éjszaka kellett volna átárazni a tojás és burgonya árát

Egy aktuális példával be is mutatják ezt.

“…ha a csirke far-hát kilója 250 forintról 500-ra emelkedik, az 100 százalékos drágulást jelent; viszont ha 500 forintról 250 forintra esik, az már csak 50 százalékos csökkenés. Ha az új árról a csökkenés 100 százalékos lenne, akkor valójában 0 forintot kérnének érte. Ha a példát tovább közelítjük a kórházi adatokéhoz, és a 250 forintos far-hát 150 százalékkal drágul, akkor már 625 forint lesz kilója. De ha ebből az új árból 150 százalékot csökkenne az ára, akkor az új ár -312,5 forint lenne, azaz a hentes fizetne, hogy vigyük már haza a csirkéjét, ami azért még egy masszívabb választási kampányban is túlzásnak tűnne.”

A lap szerint alapvetően igaza van a professzornak, csak rosszul fejezte ki magát. A Telex levezeti a cikkében, hogy matematikailag hogyan lenne pontos az állítás.

Hasonló cikkünk:  Célkeresztben a kiskercégek, ezért Brüsszelhez fordultak

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...