fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Nő a minimálbér, drágulnak az autópályadíjak, a kriptovaluta után adózni kell, nem jön házhoz a gyógyszer – BUÉK 2022

- Advertisement -

2022. január elsején új adózási, valamint egyéb szabályváltozás lép hatályba, amelyek alapjaiban is befolyásolhatják a mindennapokat. 2022 választási év, amiről már tudjuk, megszorító intézkedéseket is rejt magában. Ráadásul a jogrendi veszélyhelyzetet június 1-ig meghosszabbították, így a következő hónapokban bármikor változhatnak a közteherviselést érintő és egyéb törvények és rendeletek, ami egyáltalán nem teszi könnyen tervezhetővé az új évet.

A 2022-ben az alábbi változásokkal nézünk szembe:

Csökkennek a tb-terhek

Január elsejével megszűnik a munkáltatókat terhelő, a bérjövedelmek után fizetendő 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke pedig 13 százalékra csökken az eddigi 15,5 százalékról. Ezzel egyidejűleg a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékra csökken. A babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára – 6000 forintról 12 000 forintra nő.

Nő a minimálbér és a bérminimum

2022. január elsejétől a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedett, ami viszont ezt egy kicsit reálisabban értékelhetővé teszi: a havi legkisebb bér nettó összege 133 000, a garantált bérminimum 172 000 forint lesz 2022-ben. A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő január elsejétől, így például 50 ezer forintra emelkedik az árvaellátás minimuma.

A munkáltatók és a kormány között megkötött alku része volt az is, hogy a kormány jövőre 650 milliárdot hagy a munkáltatóknál, aminek a forrása részben az önkormányzatoktól elvett iparűzési adó lehet.

Helyi adó – kis- és középvállalkozások

Meghosszabbították a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így 2022-ben is automatikusan alacsonyabb, maximum egyszázalékos az adómérték az érintetteknek.

Kriptovaluta után adózni kell

A kriptovalutákkal szerzett jövedelem külön adózó jövedelemnek számít, szja-t kell fizetni utána, de a költségek is elszámolhatók.

Adómentességet kapnak a 25 év alatti fiatalok

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, ez a kormány szerint 22 százalékos pluszt jelenthet nekik, és 130-150 milliárd forintos kiesést a központi költségvetésnek. A kormányzati intézkedés legfeljebb 280 ezer dolgozó fiatal számára jelenthet kedvezményt.

Üvegkapu

2022. január 1-ével lép hatályba az úgynevezett üvegkapu rendelet, amelynek lényege, hogy az építőipari cégeknek vállalniuk kell azt a feltételt, hogy naprakészen rögzítik és nyilvántartják az építési területre belépők, így a foglalkoztatottak és az alvállalkozók ki- és belépési adatait.

SZÉP-kártya

A SZÉP-kártyával februártól már élelmiszereket is lehet vásárolni, illetve hogy a SZÉP-kártyával is lehet majd fizetni a boltokban.

Visszafizetik az szja-t a gyereket nevelőknek

A tervek szerint februárban visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t azok, akik 18 éven aluli vagy iskolás gyermeket nevelnek. Az adó-visszatérítés éves maximuma 809 ezer forint, ez összesen mintegy 600 milliárd forintot tesz majd ki, és a visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult – ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőnek.

Ez rengeteg magyar földtulajdonost érint

A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek tulajdonjogának, illetve haszonélvezeti jogának megszerzése vonatkozásában 2022. január 1. napjától a korábbi gyakorlattól eltérően az adásvételi, vagy haszonbérleti szerződést első körben nem a föld fekvése szerinti települési önkormányzat jegyzőjének kell megküldeni, hanem a szerződés előzetes megvizsgálása céljából a mezőgazdasági igazgatási szervnek.

Stoppolják a lakossági kamatot

A kormány az október végi szinteken rögzítette a jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés január elsején lépett hatályba, és az első fél év végéig tart.

Változnak a vállalkozói értékhatárok

Idén az egyéni vállalkozók bevételi értékhatára az eddigi általános 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig (ami 2022-ben 20 millió forint) emelkedik, miközben az egyéni vállalkozók is jogosultak lehetnek a visszatérítésre a tavalyi évben befizetett szja-juk nyomán.

Hasonló cikkünk:  Az SK komáromi akkugyárából nyolc embert kellett kórházba szállítani

Nagyobb nyugdíjemelést érkezik

Három százalék helyett öt százalékkal nőnek a nyugdíjak januártól, ráadásul az ígéretek szerint februárban a teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik a járadékra jogosultaknak. A rokkantsági járadék havi összege 43.100 forint lett ez évtől.

Nőnek a bérek a közszférában

2022 januárjától a szakorvosok, hanem az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók bére is nő, az ápolók fizetése 21%-kal, a bölcsődei dolgozók, a szociális dolgozók és a kulturális szférában dolgozók bére 20%-kal lesz magasabb, de január elsejétől 10%-kal nő a pedagógusok bérpótléka is. (A pedagógusok esetében nagyon nem mindegy, hogy 230.000 Ft-os bér nő 23.000-rel, vagy egy 15.000 forintos pótlék 1500 forinttal. Ez utóbbi történik.)

A honvédelmi és rendvédelmi dolgozók „fegyverpénz” címén most januárban egy összegben 6 havi fizetésüket kapják meg (már ha beoltatták magukat), továbbá január elsejétől 10%-os béremelésben részesülnek.

Tanárok kényszerszabadságon

Január elejéig kaptak haladékot az eddig be nem oltott tanárok, hogy oltassák be magukat koronavírus elleni vakcinával. Azokat, akik nem tesznek ennek eleget, és orvosi igazolást sem tudnak felmutatni, és a miniszter sem adott nekik felmentést, fizetés nélküli szabadságra küldik. A pedagógus szakszervezetek szerint legalább 5 ezer tanár lehet, akik semmilyen körülmények között nem hajlandók beoltatni magukat, vagyis ennyi pedagógus eshet ki a rendszerből. Ez pedig súlyos csapás lehet az amúgy is jelentős tanárhiánnyal sújtott közoktatásra.

Adómentes bicikli járhat cafeteriaként

Adómentesen, vállalati juttatásként biztosíthatnak a cégek elektromos vagy hagyományos kerékpárt dolgozóiknak január 1-től, sőt, a munkavállalók cafeteriaelemként, maguk is igényelhetnek kerékpárt, amennyiben az adott vállalat felveszi azt a választható cafeteriajuttatások listájára.

Drágulnak az autópályadíjak, újabb utak válnak fizetőssé

2022 érkezésével drágulnak az autópálya-matricák, mától 4,9 százalékkal kerülnek többe, mint a 2021-ben érvényesek. Január 1-jétől ráadásul a korábbi autóutak és autópályák mellett fizetőssé válik több más út is.

Magasabb lehet az iskolai menza ára

Egy, már 2020 végén kiadott kormányrendelet értelmében 2022. január elsejétől a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60%-ának hazai forrásból kell származnia (ún. rövid ellátási láncon keresztül, amikor az élelmiszer és a konyha között csak egy szereplő van), majd ezt 2023. január elsejétől már 80%-ra emelik. Ennek hatására szakmai szervezetek szerint akár 30-40 százalékkal is emelkedhetnek majd az ebédárak, amit a szülőknek kell kifizetniük, ha az önkormányzat a teljes áremelkedés költségét átterheli rájuk.

Ellehetetlenül a gyógyszerrendelés – nem jön házhoz a gyógyszer

Január 1-től gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése, hiszen egy novemberi törvénymódosítás értelmében már nem csak a vényköteles termékek, hanem bármely gyógyszer házhoz szállítását csak patikai szakdolgozók végezhetik. Ezeket korábban interneten keresztül rendelhették a betegek és csomagküldők segítségével szállították ki azokat a patikák. Ez a változás egyaránt hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat is.

Újabb kötelezettségeket róttak a háziorvosokra

2022 januárjában minden háziorvosnak kötelező lesz legalább egy hétvégét vállalnia (pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban), amikor koronavírus elleni oltásokat ad be. Amennyiben valaki nem tesz eleget a kötelezettségnek, 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírságot kaphat.

Forrás: agrarszektor.hu, telex.hu, 444.hu, 24.hu

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...