fbpx

FRISS HÍREK

Sokáig vizsgálták, hogy az Oroszlánkirály megkérdőjelezi-e a nemi szerepeket

- Advertisement -

Az rtl.hu számolt be arról, hogy a kormány által gyermekvédelminek nevezett, homofób törvénymódosítás óta megnőtt a feljelentési kedv, és fél év alatt több mint 130 panasz érkezett a médiahatósághoz. A panaszokat benyújtók a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva mószeroltak be különféle médiatartalmakat. Egy évvel korábban ugyanebben az időszakban még csak 32 bejelentést kapott a médiahatóság.

A nyáron elfogadott módosítások értelmében tilos a 18 éven aluliak számára pornográf, illetve a szexualitást öncélúan ábrázoló tartalmakat bemutatni, emellett tilos megjeleníteni, illetve „népszerűsíteni” „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást” , ám ahogy az rtl.hu is megjegyzi, erről még mindig nem derült ki pontosan, mit is értett rajta a jogalkotó.

A homoszexualitás bemutatásáért a kormányhivatalnál lehet panaszt tenni, de a lap információi szerint ez még kevésbé futott fel: 20 hivataltól kértek ki adatokat, eszerint október végéig csak hat bejelentés érkezett, és egyik eset sem zárult büntetéssel. Vas megyében vélhetően például csak a homofób jogszabályon akart gúnyolódni az, aki bejelentést tett azzal, hogy a Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. A magyar állam fogaskerekeit azonban némi gúnyolódással nem lehet megakasztani, és a kormányhivatal 14 napig vizsgálta az ügyet, mire arra jutottak, hogy a beadvány nem elég alapos.

A lap felidézi, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal korábban már szabott ki büntetést hasonló kérdésben, igaz, akkor nem a júniusi törvénymódosítás alapján indult eljárás: a Micsoda család! című könyv forgalmazója kapott 250 ezer forintos büntetést, mert a szivárványcsaládokról szóló könyv „megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött”. Tarnai Richárd hivatalvezető akkor azt mondta a HírTV-ben, hogy a könyvön fel kellett volna tüntetni, hogy a szokásostól eltérő tartalommal rendelkezik. A döntés miatt a forgalmazó azóta bírósághoz fordult. Nyáron pedig mi is beszámoltunk arról a dunakanyari esetről, ahol a bejelentő azt kifogásolta, hogy a gyerekkönyvtárban mindenki számára elérhető helyre helyeztek ki egy könyvet, melyben megjelenik a homoszexualitás témaként. Akkor helyszíni vizsgálat is zajlott, de már nem volt ott a könyv, ezért nem indult végül eljárás.

Hasonló cikkünk:  Kezdődik a grillszezon, érdemes beszerezni minden szükséges eszközt!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz viszont jóval több bejelentés érkezik: fél év alatt több mint 130 bejelentést kaptak a homoszexualitás megjelenítését kifogásoló feljelentőktől. Az rtl.hu összesítése szerint a Médiatanács a vizsgálatok elvégzését követően eddig egyetlen esetben sem indított eljárást. (A 84 esetből 23-nál még nem született döntés, ezek az ügyek társszabályozó szervezethez vagy külföldi társhatósághoz kerültek.)

A lapnak nyilatkozott egy leszbikus pár egyik tagja, akit a törvény elfogadása óta már dobtak meg tojással amiatt, mert barátnőjét csókkal köszöntötte az utcán. Szerinte az eset azért különösen aggasztó, mert ha őket 30-40-es párként ilyen támadás éri, akkor a fiataloknak szerinte jó eséllyel még több beszólást és atrocitást kell eltűrniük.

Mint mesélte, korábban is fordultak elő megjegyzések, beszólogatások, de a törvény elfogadása és a kormányzati kampány kezdete óta rosszabb lett a helyzet: „Továbbra sem félünk, de úgy látom, hogy akik eddig is elutasítók voltak az LMBTQ-közösség tagjaival, bátrabban hangoztatják a véleményüket. Sokaknak már nem szalonképtelen, ha valaki melegellenes kijelentést tesz, pedig korábban ez még annak számított” – mondta még el.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője is arról beszélt a lapnak, hogy a törvénymódosítás óta több bejelentés érkezik az általuk működtetett panaszirodához. „Nőtt az utcai, szomszédok közötti és a munkahelyi bántalmazások száma. Elsősorban azok a támadók, akik eddig is homofóbok voltak, ők ugyanis azt érzik, ennek a véleményüknek hangot adhatnak, akár erőszakos úton is”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...