fbpx

FRISS HÍREK

Négy napja tart az orosz-ukrán háború, Magyarországra már több mint 70 ezer menekült érkezett

- Advertisement -

Mióta Putyin orosz elnök megtámadta Ukrajnát tízezrek menekülnek a lengyel, magyar, román határok felé. Csütörtökön 19.978-an, pénteken 19.618-an, szombaton 23.140-en, vasárnap reggel 8 óráig 8.422-en érkeztek Magyarországra, tehát több mint 71 ezren – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrségi honlapon. Romániába 43 ezer menekült érkezett eddig Ukrajnából. Több ezren már elhagyták Romániát Magyarország vagy Bulgária felé. 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak szombaton 78 ezren keltek át a határon – közölte a lengyel határőrség.

Szolidaritási jeggyel utazhatnak a vasúton az ukrajnai menekültek

Az ukrajnai helyzet miatt állampolgárságtól függetlenül díjmentes, úgynevezett szolidaritási jeggyel utazhatnak tovább Záhonyból azok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi állomásra tartanak, jelentette be a MÁV vasárnap. A megnövekedett forgalom miatt hosszabb szerelvények közlekednek Záhony és Csap között, a vasúti közlekedés a két ország közt folyamatos.

Fotó: Segítségnyújtás (Ukrajna,Kárpátalja) Facebook csoport

Szinte az egész országból érkeznek a támogató felajánlások. A Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) nevű – jelenleg mintegy 84 ezer tagot számláló − Facebook-csoport felhívására van, aki szállást, van, aki személyszállítást kínál a háború elől menekülőknek, vagy éppen takarót, élelmiszert szállítanak a menekültszállásokra. Szerkesztőségünk egyik tagja ma reggel kelt útra, hogy kecskemétiek által felkínált segélyszállítmányokat vigyen a határra.

Orosz invázió Ukrajna ellen, négy napja tart a háború

A csütörtökön kezdődő orosz invázió három irányból, Fehéroroszország felől, délről a Krím irányából, keletről közvetlenül Oroszországból indult meg. Az első napon az orosz hadsereg az ukrán reptereket vette célba, hogy megbénítsák a légi közlekedést, de támadás alá került Harkov, Mariupol, Dnyipro, Odessza, illetve Ukrajna fővárosa, Kijev is.

Az amerikai hírszerzés szerint az Ukrajna lerohanására összevont 150 ezres orosz haderő felét már bevetették, és újabb csapatok, újabb fegyverek tartanak az országba. Heves harcok folynak Kijev, illetve Harkiv körül, ami a második legnagyobb, másfélmilliós város Ukrajnában. Mindeközben Ukrajnát segítve:

  • az USA 360 millió dollár rendkívüli segélyről döntött,
  • Németország vállról indítható légvédelmi rakétavetőket és páncéltörő fegyvereket küld,
  • a csehek 8,5 millió dollár értékben küldenek gépfegyvereket, támadó puskákat, könnyűfegyvereket,
  • a szlovákok 2,9 millió dollár értékben szintén katonai eszközöket.
  • Románia lőszert, katonai felszerelést és gyógyszert küld Ukrajnának. És így tesz Franciaország is, ahonnan védelmi fegyverek érkeznek a háború sújtotta országba.

Az ukrán erők visszafoglalták Harkivot és Kijev is ellenáll az orosz támadásnak négy nap után

Szombat éjjel újabb, a péntekinél is nagyobb erejű orosz támadás indult Kijev és más ukrán nagyvárosok ellen. Az ukrán védelmi erők visszaszerezték az irányítást Harkiv városa felett, közölte vasárnap délben a régió kormányzója. Beszámolója szerint törékeny a biztonsági helyzet, most utcáról utcára járnak a katonák és a rendőrök. Kijev alpolgármestere pedig délelőtt azt közölte, az egész város az ukrán védők kezén maradt.

Videó arról, ahogy egy orosz menetoszlop megsemmisült a Kijev melletti Bucha-ban, amikor összecsaptak az orosz és ukrán erők.

Hogy mennyi ukrán és orosz katona halt meg eddig, biztosan nem lehet tudni. Ukrán közlés szerint eddig több mint háromezer orosz katonát öltek meg, az oroszok szerint pedig nincsenek vagy alig vannak veszteségeik. Szintén érdekes az is, hogy miközben aránylag kevés videót látni a közösségi oldalakon az ukránok katonai veszteségeiről, kivéve a polgári áldozatokról, számos videó van viszont a kilőtt orosz harckocsikról, menetoszlopokról.

Hasonló cikkünk:  Válaszolt a Médiacentrum, szerintük idő előtti foglalkozni a perköltséggel

Két magyar katona már biztosan elesett Ukrajnában. Egyikük, Kis Sándor (29 éves), aki már a Krím 2014-es megszállásakor is harcolt. Másikuk, a munkácsi Bilak Vaszil, aki mindössze 22 éves volt. Ocsakovnál esett el. Két gyermeket hagyott hátra – közölte a Kárpátalja.ma. Bejárta a világot az aprócska fekete-tengeri Kigyó-szigetet védő 13 ukrán katona története is, akik szembeszálltak az orosz tengeri túlerővel. Mindenki azt hitte, hogy életüket vesztették, de a tegnapi hírek szerint, mégis életben lehetnek.

Gazdasági szankciók Oroszország ellen

A nyugati országok szombat este bejelentették, hogy még szigorúbb gazdasági szankciókat léptetnek életbe, elszigetelik az orosz gazdaságot, orosz bankokat tiltanak ki a SWIFT rendszerből.

Az Európai Unió tagországai csütörtök-pénteken nem tudtak megállapodni arról, hogy kizárják-e Moszkvát a SWIFT nevű bankközi kommunikációs rendszerből. Az AFP beszámolója szerint pedig Zelenszkij ukrán elnök kifejezetten a magyar és német kormányt kérte szombati beszédében, hogy ne blokkolják tovább a szankció bevezetését. Orbán Viktor miniszterelnük végül az utolsók között beleegyezett a szankcióba.

Aki tüntet a háború ellen Oroszországban, az törvényt sért 

Eddig összesen 2692 embert vettek őrizetbe a sorozatos háborúellenes tüntetéseken csütörtök óta Oroszországban – közölte szombaton az OVD-Info független tüntetésfigyelő oldal, írta a CNN. Legalább 27 városban voltak tüntetések tegnap, de akik ezt nyíltan tették és teszik, azok törvényt sértenek, ugyanis a háborúellenes tiltakozáson való részvétel törvénytelen.

Tárgyalni fognak a határon

Lukasenka fehérorosz elnök több forrás szerint is felhívta Zelenszkij ukrán elnököt, és megállapodtak, hogy egy ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az orosz delegációval az ukrán-fehérorosz határon. Lukasenka megígérte, hogy minden katonai tevékenységet felfüggeszt, amikor az ukránok Fehéroroszországban tartózkodnak. A két ország határán lévő Pripjaty-folyó térségében találkoznak Ukrajna és Oroszország képviselői.

Ezek az országok az orosz repülőgépek elől lezárták a légterüket, Budapest egyelőre nem

Törökország pedig nemcsak „háborúnak” minősítette az orosz inváziót, de a Montreaux-i paktum alapján korlátozza az orosz hadihajók áthaladását a Földközi-tengerről a Fekete-tengerre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

Minden bizonnyal még többen lesznek a kecskeméti polgármesterjelöltek, de nyilvánosan eddig a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Szövetség...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...