fbpx

FRISS HÍREK

Egyházi iskolák pedagógusai is részt vesznek a polgári engedetlenségben ma

- Advertisement -

Kedd délelőtt közösen vesznek részt polgári engedetlenségben az egyházi fenntartású iskolák pedagógusai – írta meg először a Librarius még vasárnap, és ezt a 24.hu és a 444 egyházi forrásai is megerősítették. Március 1-jén, kedden reggel 8 és 14 óra között az egyházi iskolák közös polgári engedetlenségi mozgalmat szerveznek. Az oldal információja szerint az összehangolt megmozduláshoz református, ferences, piarista és más katolikus intézmények csatlakoztak, amelyek között van fővárosi és vidéki is. Erről napközben fogunk híreket kapni. És, ha Kecskeméten is csatlakoznak, arról is beszámolunk.

„Keresztényi lelkiismeretünk szavát követjük”

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az akció sem a fenntartó, sem a vezetőség, sem kollégáink, sem diákjaink ellen nem szól, pártpolitikát nem szolgál. Ezzel a mozgalommal keresztényi lelkiismeretünk szavát követjük. Célunk a korszerűbb és diákközpontúbb közoktatás megvalósulása.” – idézi a tanárok felhívását a Librarius.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia így reagált a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmára: „Tisztában vagyunk a pedagógusok helyzetével. A katolikus egyházmegyei fenntartók a hangulatkeltést nem tartják célravezetőnek, különösen nem a választási kampány idején.” A két protestáns egyház szűkszavúan válaszolt. Az evangélikus egyház oktatási felelőse arról beszélt, hogy a polgári engedetlenségben való evangélikus részvétel „nem mondható jelentősnek”. A református válasz pedig az volt, hogy az alkalmazásukban álló oktatótól minden esetben a törvények betartását várják el.

Hasonló cikkünk:  A magyar betétek csaknem 12%-ka külföldi bankokban van

A január végi tanársztrájkhoz számos egyházi intézményből csatlakoztak, de a sztrájkolás jogi ellehetetlenítése miatt indult polgári engedetlenséghez eddig csak elvétve. Pénteken, például, a zsámbéki Premontrei Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium közgazdász tanára csatlakozott egyedüliként, én nem tartotta meg az óráit. A pedagógus azt mondta, hogy idén lesz 65 éves, van négy gyereke és négy unokája, elsősorban miattuk csatlakozott a polgári engedetlenséghez – mondta Szalontainé dr. Takács Katalin. Megmozdulásra került sor a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban is, ahol a hatvanfős tanári karból huszonhárman vettek részt a polgári engedetlenségben, szomolt be a Kovász Blog.

A 444 arra emlékeztet, hogy pontosan két évvel ezelőtt, az új NAT bevezetése ellen mintegy ezer, egyházi iskolában dolgozó pedagógus tiltakozott aláírásával. Akkor a kormány és médiája is látványos ellentámadásba lendült: az Origo már az állásfoglalás közzététele előtt lehozott egy cikket „Megtévesztő állásfoglalást köröztetnek egyházi iskolákban” címmel. De volt Gyurcsányozás is, és, hogy lejáratják az egyházi iskolákat a NAT-ot kritizáló tanárok, és mindez egy magánkezdeményezés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...