fbpx

FRISS HÍREK

Rendkívüli közgyűlésen tárgyalhatják a Kecskemétre érkező menekültek ügyét

- Advertisement -

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester március 10-ére rendkívüli közgyűlést hívott össze. A közelgő választások miatt a közgyűlésnek meg kell választania a szavazatszámláló bizottságok tagjait.

Ehhez érkezett egy további javaslat az ellenzéki Szövetség a Hirös Városért frakciótól az ukrán-orosz háború ügyében. Indoklásukban azt írják, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió megtörte az Európában évtizedek óta fennálló nemzetközi békét. Ráadásul Kecskemét két testvérvárosa, Beregszász és Szimferopol is a háborút elszenvedő országhoz tartozik. A szomszédos Ukrajna megtámadásával olyan helyzetet idéztek elő, melyben magyarokként és kecskemétiként sem lehet szótlanul maradni – olvasható a sajtóközleményben.

Az ellenzéki frakció ezért azt javasolja, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata:

  • ítélje el az Ukrajnával szembeni igazságtalan orosz háborús inváziót és agressziót,
  • a Városházára 30 napra tűzzék ki az ukrán nemzeti lobogót a város együttérzése jeléül,
  • a Polgármesteri Hivatal hozzon létre külön szervezeti egységet az ukrán-orosz háborús menekültek elhelyezése, az egyéb humanitárius segítségnyújtás és ezzel kapcsolatos feladatok megszervezése, koordinálása, valamint a közbiztonságot érintő feladatok megvalósulásának figyelemmel kísérése érdekében, illetve ezekre a feladatokra különítsenek el pénzügyi alapot.

Az ellenzék javaslatáról még dönteni kell, ha esetleg nem tűzik most napirendre, azt egy későbbi időpontban össze kell hívni.

Kecskemét és Bács-Kiskun megye is szerepet kap a háború elől menekülők ellátásában

Szemereyné Pataki Klaudia hétfőn szóbeli tájékoztatót tartott a közgyűlés tagjai részére az ukrán-orosz háborúról, tudtuk meg városházi forrásunkból. Az köztudott, hogy március első napjaiban megérkeztek az első ukrajnai menekültek Kecskemétre, akkor a hírek 60 gyermekről és közel 20 felnőttről szóltak. Őket a város három helyszínen szállásolták el, egy részüket a homokbányai dolgozói apartmanokban. A menekültek fogadásában Pest, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye kapott külön feladatokat, például gyűjtőpontokon regisztrálják a háború elől menekülőket és próbálják őket elhelyezni.

Hasonló cikkünk:  A magyar–ukrán kettős állampolgárok jogosulatlanul kaphattak szociális juttatásokat Németországban

A hétfői tájékoztatón szó volt arról, ha óvodai ellátásra lenne igény a menekültek között, annak a helyét is ki kell jelölni majd valamelyik helyi óvodában. Mivel többségében magyarul beszélő menekültek érkeztek eddig, a nyelvi gondok még nem okoznak gondot. De ha tolmácsra volna szükség, az rendelkezésre áll. Kecskeméten az ipar miatt már most is sok ukrán állampolgár dolgozik, ők a családtagjaikat próbálják kimenekíteni a háború sújtotta országból. Ezért is látni már most több ukrán rendszámú autót és hallani ukrán szót a kecskeméti utcákon. Részükre segítséget a foglalkoztató cégek is nyújtanak, ezért is állt elő az a helyzet, hogy nagyon sok kecskeméti kiadó szoba, apartman, hotel és egyéb szállás már most foglalt.

Eddig 191 ezer menekült érkezett hazánkba

Az ENSZ kedden közzétette, hogy eddig több mint kétmillióan menekültek el Ukrajnából a háború elől. A legtöbben Lengyelország felé vették az irányt, de sokan jöttek Magyarországra is. Az ENSZ adatai szerint a menekültek országonként eloszlása így néz ki:

  • Lengyelország: 1,2 millió
  • Magyarország: 191 ezer
  • Szlovákia: 141 ezer
  • Moldova: 83 ezer
  • Románia: 82 ezer
  • Oroszország: 99,3 ezer
  • Fehéroroszország: 453

Az ENSZ szerint már több mint 183 ezer menekült utazott tovább ezekből az országokból Európa más államaiba.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...