fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

Brüsszel elutalta a több, mint 100 milliárdot az Orbán-kormánynak

- Advertisement -

Magyarországnak elutalták a több mint 100 milliárd forintnak megfelelő uniós támogatást (299,6 millió eurót) az ukrajnai háború elől menekülő emberek támogatására, jelentették be csütörtökön Brüsszelben. A pénzt a közösségi forrásokat kezelő nemzeti hatóság kapja, és az EU által meghatározott célokra költheti el.

Az összegből olyan sürgősségi intézkedéseket lehet támogatni, mint a menekülteket befogadó központok vagy menedékhelyek építése, mobil kórházak létesítése, a higiénia és a vízellátás biztosítása. Finanszírozni lehet továbbá a menekültek foglalkoztatását, oktatását, és elősegíteni társadalmi befogadásukat. Idetartozik képzések, nyelvtanfolyamok szervezése, tanácsadás, tréning, lelki vagy jogi segítségnyújtás.

Az összeg a Magyarország – és a többi tagország – számára még a járvány idején megítélt fejlesztési támogatás része, amelyet most átirányítottak az ukrajnai menekültválság kezelésére.

Hasonló cikkünk:  A migrációról tárgyaltak Szegeden a V4-ek, Ausztria és Németország belügyminiszterei

Közlése szerint az Európai Bizottság (EB) most összesen több mint 3,5 milliárd eurót fizetett ki a tagállamoknak, hogy segítse őket az ukrajnai háború elől a területükre menekülők ellátásában. A pénzt a REACT-EU nevű alap erre az évre maradt forrásaiból különítették el, és kiemelt előleg formájában utalták át azoknak az országoknak, amelyeket a leginkább sújtanak a háború következményei. Mint Nicolas Schmit foglalkoztatási biztos megjegyezte: “Ebből a pénzből a tagállamok élelmiszert, szállást, egészségügyi ellátást, oktatást, munkához jutást és még sok mást tudnak nyújtani a rászorulóknak”. Az EB szerint az uniós hozzájárulás enyhíteni fogja a tagállamok költségvetésére nehezedő további terheket, mivel a fedezhető kiadások visszamenőlegesen, az ukrajnai invázió időpontjától kezdve támogathatók.

via nepszava.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...