fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Nem tartható a rezsicsökkentés, csak idén 6-800 milliárdos veszteséget okozott a szakértő szerint

Az energetikai szakértő szerint Orbán Viktor biztosra ment, amikor olyan feltételeket szabott a rezsicsökkentés fenntartására, amikbe az EU biztosan nem fog belemenni.

Jelentős veszteséget okoz a rezsicsökkentés: már idén 6-800 milliárd forint veszteség jött össze csak abból, hogy a szolgáltatóknak sokkal drágábban kell beszerezniük a földgázt és a villamos energiát, mint amennyiért a lakosság rendelkezésére kell bocsátaniuk azt – mondta el az RTL Klub Híradójában Holoda Attila energetikai szakértő.

Ahogy azt a rezsicsökkentés fenntarthatatlanságát elemző cikkünkben mi is megírtuk, Viktor miniszterelnök azt mondta újraválasztása után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy három, az energiaárak leszorítását célzó javaslatot fog letenni az uniós vezetők elé a következő csúcstalálkozón, amelyekbe az EU borítékolhatóan nem fog belemenni. Orbán ezek megvalósulásához kötötte a rezsicsökkentés fenntartását:

  • a CO2-kvóta-kereskedelmi rendszer felfüggesztése,
  • az üzemanyagok kötelező biokomponens-tartalmának szüneteltetése, illetve
  • az áram és a gáz nagykereskedelmi árának szétválasztása.
Hasonló cikkünk:  Továbbra is érdemes takarékoskodni Magyarországon, hiába csökken a gáz tőzsdei ára

Holoda minderről azt mondta, „lehetetlen”, hogy az EU belemenjen a CO2-kibocsátás mérséklésével ellentmondó javaslatba, hiszen „az EU-tagállamok elkötelezték magukat emellett”. Hozzátette: ráadásul ezek a rendelkezések nem is csökkentenék számottevően az energiaárakat, mert az árak növekedésének más okai vannak: egyrészt hiány alakult ki a piacon, másrészt az ukrán-orosz háború, a legfontosabb probléma viszont az, hogy „gyenge a magyar forint és a magyar gazdaság” – mondta a szakértő, hozzátéve:

hosszú távon nem tartható fenn a rezsicsökkentés.

Az év elején, még a háború kitörése előtt megírtuk: a szakértők szerint évi 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek, amiért fenntartja a rezsicsökkentést, de az éves veszteség akár a duplájára is nőhet.

Hasonló cikkünk:  A récék után a méheknek is jó élőhely lehet a Mercedes-gyár

Via hvg.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...