fbpx

FRISS HÍREK

Nőtt a személyi sérüléses balesetek száma Kecskeméten – közgyűlési beharangozó

- Advertisement -

Április 28-án csütörtökön 9 órától ülésezik ismét a kecskeméti közgyűlés. Érdemi változás nem történt az országos politikában, ahogy 4 éve, most is a 2/3 ismeretében vitázhatnak egymással a helyi képviselők a Kecskemétet érintő kérdésekről. Aki nyomon követi ezeket az üléseket, azt is látja, hogy az évek alatt lecsökkent a napirendre vett ügyek száma és azok is egyre formalizáltabbak. Ez rendszerszinten összefügg azzal a változással, hogy az autoriter Orbán-rezsimben fokozatosan elvonják az önkormányzati feladatokat és a forráselosztást mindjobban központosítják.

Hogy minőségében hogyan működik az önkormányzatiság Magyarországon és Kecskeméten, azt mindenki politikai oldaltól függően másként ítéli meg. Mindenesetre, ahogy az előző 2/3 alatt százmilliókat vont el a kormány a kecskeméti önkormányzattól, felvetődik újból a kérdés, hogy az újabb Orbán-kormány alatt, hol és milyen formában gyengítik tovább, illetve szervezik át a önkormányzati rendszert. Amire mindig oda kell figyelni, az pedig forráselosztás módja, hogy mi lesz a saját jogon beszedett adókkal és mire adnak és mire nem adnak majd központi forrásokat.

Jelentősen megnőtt a személyi sérüléses balesetek száma Kecskeméten

Az első pontban a képviselők a rendőrség 2021-es beszámolóját hallgatják meg. E szerint tavaly összesen 2085 ismertté vált bűncselekményt tartanak számon, ami darab számra levetítve kevesebb, mint az előző években. Elloptak 4 autót, feltörtek 60-at. A lakásbetörések száma 92 volt. Megemelkedett viszont a rongálások esetszáma, 17%-kal többször okoztak az elkövetők kárt.

A személyi sérüléses balesetek száma 2021-ben 27%-kal megnőtt 2020-hoz képest. Ezen belül a könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 61%-kal, a súlyos sérüléssel járók 4%-kal emelkedtek. 2020-ban 3, 2021-ben 4 halálos baleset történt Kecskeméten.

Hasonló cikkünk:  A költségvetés szinte romokban, mégis ezermilliárdok mennek el állami cégek támogatására

A legfőbb okok: elsőbbségi jog meg nem adása, gyorshajtás, kanyarodási szabályok megsértése.

Az Akadémia krt. – Nyíri út – Csabay Géza körút körforgalma 240 millió forint hitelből valósul meg

A második pontban a város 2021. évi költségvetéséről és annak végrehajtásáról lesz szó. Az iparűzési adó (IPA) Kecskemét legnagyobb mennyiségű adóbevétele (és nem mellesleg ezen adónem körül zajlik az a politikai vita, hogy a kormány elvegye az önkormányzatoktól). Az IPA mértéke valamelyest emelkedett, 1,6%-ról 1,8%-ra, ami ahhoz is hozzájárult, hogy ismét a 2019-es szintre nőtt az ebből befolyó összeg, mintegy 12,8 milliárd forint.

Az előterjesztésben elolvashatjuk, hogy a még 2020-ban felvett 6,5 milliárd forint beruházási hitelkeretből mire költött a város. 34 darab projektet említenek, köztük például önrészként ebből finanszírozták 24 darab önkormányzati bérlakás felújítását, bölcsődék korszerűsítését. Az Akadémia krt. – Nyíri út – Csabay Géza körút körfogalmához 240 millió forint hitel lehívására volt szükség.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló Városháza felújításának az összköltsége 8,2 milliárd forint, amiből a központi támogatás 6,6 milliárd, az önerő pedig 1,5 milliárd. A befejezés tervezett dátuma idén szeptember vége.

Újabb utcai kamerák

A kamerákat az alábbi területekre helyeznék ki:

  • Nagytemplom és Főplébánia közötti terület
  • Városháza és a Nagytemplom közötti terület
  • Vadaskert parkoló
  • Izsáki úti gyalogátkelő az egyetemnél
  • Szolnoki úti gyalogos aluljáró
  • Köztemető – Mécses utca közötti terület, parkoló
  • Kápolna utca – Munkácsy utca kereszteződése
  • Piarista Gimnázium és a templom közti terület
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...