fbpx
19 C
Kecskemét
2022. május 17., kedd

FRISS HÍREK

Térképen közel 100 választási csalás

A gyanús eseteket a Húszezren a tiszta választásért 2022-ben (röviden 20k22) segítségével gyűjtötte össze az Átlátszó. A 20k22 csoport civil önkéntesei szemtanúi voltak a választáshoz kötődő visszaéléséknek, ugyanis ők voltak azok, akik a szavazóhelyiségekben őrködtek.

A rendelkezésre bocsátott adatokból kiválogattuk a településnévvel ellátott, jelentősebbnek ítélt eseteket, amikből egy könnyen böngészhető adatbázist készítettünk. A térkép segítségével bárki megnézheti, hogy előfordult-e választási csalás a környékén, négy év múlva pedig segítséget nyújthat, hogy hol érdemes a visszaélésekre „vadászni” – írja az Átlátszó.

A választás estéjéig a 20k22 csoport közleménye szerint 1 903 darab különböző mértékű incidenst jelentettek – ezen belül 909 telefonhívást és 994 e-mailt fogadtak. (Magyarországon kicsivel több mint 10 000 szavazókört tartanak nyilván 3 200 településen. Szavazókörből azért van több, mint ahány település, mert egy szavazókörre legfeljebb 1 200 választópolgár juthat.) Fontos kihangsúlyozni, a közel kétezres szám azt mutatja meg, hogy hány bejelentést kaptak, nincs teljes átfedésben a választási csalások számával.

Ugyanis le lehet vonni azokat az incidenseket:

 • amiket a civilek ugyan jeleztek, de nem számítanak választási csalásnak,
 • amik véletlenül elkövetett kisebb bakik voltak a szavazatszámláló bizottság részéről,
 • amiket duplán jelentettek be.

Hozzá lehet(ne) adni azokat az incidenseket:

 • amik nem voltak láthatóak, mert az elkövetők a háttérben intézkedtek, vagy a megfigyelő a zárt szavazóhelyiségből nem látta, mi zajlik az épület előtt.

Az Átlátszó rendelkezésére bocsátott táblázatból közel 100 jelentősnek ítélt esetet gyűjtöttünk ki, amikből elkészítettük Magyarország első olyan térképét, ahol a választási csalások böngészhetőek.

Erdélyi és kárpátaljai szavazók buszoztatását is jelentették

Kezdjük a csalások legláthatóbb formájával, a szervezett személyszállítással, ami a köznyelvben „buszoztatás” néven terjedt el, de valójában nem csak kisbuszokkal, hanem személygépkocsikkal is üzemszerűen művelték. A „buszoztatás” során leszállított szavazóknak megmondják, hogy kire kell voksolni, és ezért valamilyen juttatást kapnak.

A térképre 24 esetet raktunk rá. A „buszoztatás” jellemzően a 10 ezer fő alatti településeken volt megfigyelhető országszerte.

 • 200 fő alatti településeken: 2 eset (Rinyakovácsi és Kéked)
 • 1-5 ezer fős településeken: 7 eset (Farkaslyuk, Kesznyéten, Mezőzombor, Tiszaeszlár, Bőcs, Sajólád, Dombrád)
 • 5-10 ezer fős településeken: 8 eset (Nagyhalász, Alsózsolca, Felsőzsolca , Putnok, Nyíradony, Ercsi, Kecel, Solymár)
 • 10-35 ezer fős településeken: 5 eset (Hajdúhadház, Mohács, Karcag, Vác, Salgótarján)
 • megyeszékhelyen és a fővárosban: 2 eset (Pécs és Budapest 13. kerülete)
 • legtöbb bejelentés (9) Borsodra koncentrálódott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászon a delegált beszámolója szerint a következő jelenet zajlott le a Csuha Antal Általános Iskolában: „Hölgy arra hivatkozva segíti a választópolgár szavazását, hogy nem lát jól. Idézem: »Sietni kell, sokakat kell még fuvaroznom.« Többen rászóltunk, válasz: »Nem akarunk háborút, csak a Fidesz.« SzBSz tag megjegyezte: »Ha legközelebb jössz, várj az ajtó előtt.«”

Hajdúhadházán sikerült megállítani a buszoztatást, ott „rokonoknak” segített az ember – ami gyakori kifogás volt a sofőröknél. Vácon a 11-es szavazókörnél erdélyi szavazók buszoztatását figyelték meg. A budapesti esetnél a leírás szerint narancssárga Ford Transit útépítő, céges autó hordta a választókat. Ezeken kívül településnév nélkül szerepel egy érdekes bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg 4 választókerületéből, amiben az áll, hogy az ukrán határról kisbusszal szervezetten szállították a szavazókat.

Teljesen magatehetetlen, idős, demens embereket is leszavaztattak

A mozgóurnás szavazás a választási eljárás egyik legérzékenyebb pontja. Ennek során ugyanis a szavazóurna és a szavazólapok kikerülnek a szavazatszámláló bizottság egészének felügyelete alól, és csupán annak két tagja viszi ki azokat a választópolgárokhoz. A mozgóurnának megvan a létjogosultsága, azok a választók igényelhetik, akik a választójogukat – általában az egészségi állapotuk miatt – csak a lakásukban tudják gyakorolni.

Hasonló cikkünk:  Ukrán gép vitte Magyarországon keresztül az ukrán hadseregnek szánt török drónokat

Speciális helyzetet teremt az idősek otthona, a négy beszámolóból kirajzolódó kép valóban elkeserítő. A következő bejelentés érkezett a Tolna megyei Kaposszekcsőről: „Szociális otthonban szavazóképtelen szavazók segítése. Teljesen magatehetetlen, idős, demens emberek leszavaztatása, többeknek kellett a kezét is fogni és húzni az X-et. Kb. 15 eset. Orbán egy hatalmas zombihadsereg vezére, b’..+.”

Hasonló cikkünk:  Elszabadult élelmiszerárak, jöhet a jegyrendszer?

A Békés megyei Nagyszénáson az idősek otthonából nemcsak a szavazók manipulálását, hanem fenyegetést is jelentettek. Egy delegált szerint pedig Kazincbarcikán a személyzet tagjai a „rájuk bízott gondozottakat befolyásolták a szavazásban azáltal, hogy megmondták, hogy a Fidesz-KDNP-t kell megjelölni a listás szavazólapon”. Az adatbázisban az is szerepel, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Csáforjánosfa településen is manipulálták a szavazókat.

A kocsmában ingyen sört ígértek; sorban van a szavazóknál 6000 forint

Választó befolyásolása címszó alá 39 incidenst soroltunk, mutatjuk a legmeredekebb beszámolókat:

 • Kukásmellényes személy hozott három szavazót, sugdolózott az elnökkel, utána a három ember egyike kitöltötte mindhármuk szavazólapját” (Bács-Kiskun megye, Kelebia).
 • „A szavazókörzet előtt órákig állt egy személy, aki a szavazásra érkező és távozó emberekkel beszélgetett. A szavazatszámláló bizottság több tagja ismeri, akik jelezték, hogy nem a környéken lakik. Miután felszólítottuk a távozásra, egy szomszédos házba ment. Ebbe a házba jelentős mennyiségű szavazó ment be szavazás előtt és után.” (Borsod megye, Putnok)
 • Sorban van a szavazóknál 6000 forint, ugyanabban a formátumban: 5000+1000 forint (Borsod, Selyeb)
 • Parkinsonos, haldokló beteg szavazó hozzátartozója kérte a fideszes bizottsági tagtól az “előleget” (Borsod, Füzérradvány).
 • Romáknak élelmiszercsomagot osztottak a héten, és a szájukba rágták, hogy a Fideszre kell szavazni (Borsod, Tiszalúc).
 • Delegált nyílt szavazást szorgalmazott (Győr-Moson-Sopron megye, Mihályi).
 • Helyi nemzetiségi „vezető” visszatért a szavazóhelyiségbe emberekkel, megmutatta, kire szavazzanak, majd lefotózta, ahogy bedobják az urnába (Győr-Moson-Sopron megye, Iván).
 • Választó befolyásolása szavazatszámláló bizottság által (Hajdú-Bihar megye, Mikepércs).
 • A szavazatszámláló bizottság egyik tagja listát vezet arról, hogy ki ment el szavazni (Nógrád megye, Salgótarján).
 • A névjegyzéket kivitte az egyik tag (Baranya megye, Szebény).
 • Roma szavazókat mindig ugyanaz a segítő kíséri be a szavazófülkébe, ők kérik, hogy menjen be velük (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Nyírkáta).
 • Szavazólap fényképeztetés Fidesz-mintához, SMS arról, hogy másnapra mutassák be a lefényképezett szavazólapot (Szabolcs-Szatmár-Bereg – Pusztadobos).

A beszámolók szerint a választási csalásokból helyi szinten a kocsmák és a templomok is kivették a részüket. A nógrádi Bercelen a beszámoló szerint a „pap a mise után 20 főt átkísért a szavazóhelyiségbe, megvárta, amíg mindenki szavaz, ezt végignézte a szavazóhelyiségen belül”. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakanyár településen a kocsmában ingyen sört ígértek, ha a Fideszre szavaznak, a borsodi Taktaszadán pedig úgy értesültek a delegáltak, hogy a szavazatvásárlás ki volt írva a kocsmában.

Volt, aki kétszer szavazott, érvénytelen szavazatokat pedig érvényesnek fogadtak el

Szabálytalanság címszó alá 15 incidenst soroltunk, voltak köztük egész komoly bejelentések:

 • „A választási iroda egyik tagja kétszer szavazott” a Baranya megyei Somogyapátiban.
 • Érvénytelen szavazatokat érvényesnek fogadtak el Győrszemerén.
 • „Rengeteg a külföldi, a névjegyzékben komplett oldalak, mind egy helyre bejelentve. Fő utca 41., ami a Máltai Szeretetszolgálat címe. Rákérdeztünk egyszer-kétszer, nem ott laknak” – ezt Budapest I. kerületéből jelentették.

Több helyen előfordult, hogy nem adtak egyéni szavazólapot a nemzetiségieknek, csak felszólításra. Székesfehérváron több választópolgár jelezte, hogy régen aláírt „valami papírt”, és most nem tudja miért, de ukrán nemzetiségi listás választóként van regisztrálva. Érden fordult elő, hogy lakcímkártya alapján zajlott szavaztatás (személyazonosság ellenőrzés nélkül). Nyíregyházán volt olyan szavazókör, ahol nem pecsételték le a szavazólapokat, Fehérgyarmaton pedig az asztalnál szavaztattak a művelődési házban.

via atlatszo.hu

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...