fbpx
25.5 C
Kecskemét
2022. május 16., hétfő

FRISS HÍREK

Csak úgy elcserélték Kecskemét második főterét, vita az Univer parkolóházról és plázáról

Heves viták övezik Kecskeméten az egyik belvárosi tér jelentős átalakítását, többek szerint a megfelelő egyeztetéseket mellőzve, a területet vitatható módon privatizálva épülne a fejlesztési tervektől alapvetően eltérő létesítmény

írja a Népszava a Dobó körúti Domus parkoló helyére tervezett többemeletes felszíni parkolóházról és bevásárlóközpontról készült kecskeméti riportjában.

Gyorsan és csendben magánkézbe került Kecskemét egyik főtere

Ismert, hogy a városi közgyűlés többsége még tavaly ősszel támogatta azt, hogy a polgármester településrendezési szerződést kössön az Univer Coop Zrt.-vel, és a telekcsere révén a kezébe került Domus parkoló helyére több mint 400 férőhelyes parkolóházat és üzletközpontot húzzon fel.

A beruházás terve azonban ellenállást váltott ki a helyi lakosok és több városvédő civil szervezet, illetve az ellenzéki belvárosi képviselő részéről is. A civilek nyílt levélben, aláírásgyűjtéssel, demonstrációval és lakossági fórumon tiltakoztak az Univer építkezési terve ellen, amikről az első pillanattól kezdve részletesen több cikkünkben itt írtunk a kecsUP-on.

Magánkézbe adják a belváros egy részét

A beruházás ellen Király József, aki a városközpont önkormányzati képviselője a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színében most a Népszavának beszélt arról, miért probléma szerinte a belváros egyik terét beépíteni.

A Domus parkoló helyére többemeletes parkolóházat terveznek, a zöldfelület egy részét is érintené az építkezés / Fotó: Bocskai László/commons.wikimedia.org

Mint mondta, évek óta terítéken van a belvárosi parkolási gondok megoldása, ám véletlenül sem úgy, ahogy most tervezik. Az úgynevezett integrált településfejlesztési stratégiájukban kizárólag föld alatti garázsokban gondolkodtak, ehhez képest a látványtervek szerint – miközben lecsípnek valamennyit a parkból – a 4 ezer négyzetméteres mélygarázs fölé kétszintes parkolóházat is felhúznának, valamint üzleteket építenének. Viszonyításképpen a képviselő megjegyezte: az eddigi önkormányzati fizető parkolóban 136 jármű fért el, az új létesítményben viszont 415 parkolóhely lenne, ebből 340 közcélú – írja a Népszava.

Hasonló cikkünk:  Egy elkésett lomtalanítás képei

Ilyet, hogy magánkézbe adjuk a belváros egy részét, még nem hallottam. Arról nem beszélve, hogy ezt a város második főterének tekintjük, amit vétek beépíteni. Nem volt az adás-vétel előtt lakossági egyeztetés, már csak a döntés után szereztek minderről tudomást a kecskemétiek. Fel vannak háborodva, joggal tartanak attól, hogy levegőtlen lesz a tér, megnövekszik a forgalom, aminek környezetkárosító hatása lesz – összegzett Király József.

Hasonló cikkünk:  Nyílt levélben üzent Orbánnak a pedagógus-szakszervezet

– Nem való ide! Attól tartunk, visszacsinálni nem lehet – a bevásárlásból hazatérő Kemény János foglalta így össze, mit gondol a leendő parkolóházról. A nyugdíjas férfi a tér egyik többemeletes házában él, és jelezte, Kecskemét belvárosát a mostani arculatával szereti. Ugyanakkor némi remény él benne, mert emlékszik egy hasonló esetre: akkor a színházhoz tervezett parkoló kialakítása hiúsult meg a lakosok felzúdulását követően, amit a Visszalépett az önkormányzat, maradnak a fák és nem lesz föld alatti építkezés a színház mellett cikkünkben írtunk meg.

Kapcsolódó írásunk:

Fákat vágnának ki az Univer parkolóház- és bevásárlóközpont miatt, ami 12 méter magas is lehet

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...