fbpx
6.8 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

GKI: A magyar települések 87 százalékában nem érték el a keresetek az országos átlagot

- Advertisement -

Az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, ha nem csak azokkal számolunk, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba – kalkulált a GKI. Az országban óriási területek vannak leszakadóban, Budapest még jobban elhúz a többi helytől.

A magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el – számolt a GKI Gazdaságkutató Zrt. A Központi Statisztikai Hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete (ez egyben a magyarázat arra is, hogy most miért csak a 2020-as adatokat adták ki, arra még idő kell, hogy a most készülő adóbevallásokból a 2021-es számokat is lássuk).

Így arra jutottak: a KSH szűkebb körre vonatkozó, 268 ezer forintos adatánál jóval kisebb összeget, 210 585 forintot kapunk, ha azt nézzük, mennyi az egy főre jutó havi nettó átlagkereset minden dolgozót beleszámítva.

Ennél a 210 ezer forintos átlagnál a települések 87 százalékában kevesebb volt a helyi átlag, ami azt jelenti, hogy óriási területek vannak leszakadóban országszerte.

Az átlagot természetesen Budapest húzza fel leginkább, 276 ezer forintos nettó fizetéssel – ráadásul az összes településtípus közül a fővárosban nőttek a legnagyobb mértében a keresetek -, de Pest megye 231 ezres és Győr-Moson-Sopron 225 ezres mutatója is az országos átlag fölött van. A lista alján Nógrád 175 ezres, Békés 173 ezres, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 163 ezer forintos átlagfizetése található.

Hasonló cikkünk:  A magyar gazdaság rossz helyzete miatt a GKI megszorításokra számít

A megyei jogú városokban 225, a kisebb vidéki városokban 204, a falvakban pedig 178 ezer forint volt a nettó átlagkereset havonta.

via hvg.hu
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...