fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Jánosi István alpolgármestersége alatt privatizálták a Telemozit, helyette jött a Fibernet

- Advertisement -

A Fidesz jelöltje az időközi választáson Kecskemét korábbi alpolgármestere, az a Jánosi István, aki gazdasági ügyekért felelős alpolgármestersége idején, 2000 áprilisában még cáfolta a kecskeméti önkormányzati tulajdonban lévő helyi kábeltelevíziós cég, a Telemozi Kft. eladási szándékát. 

A cég a megyeszékhely lakásainak 60%-ában biztosította a rádió-és televízió szolgáltatást. A társaság sikeres működését a gazdasági mutatói is alátámasztották, mivel 1999. októberéig forgalmát 35.9, nyereségét pedig 42.8 százalékkal növelte az előző év hasonló időszakához képest. Ebben a háromnegyed évben a Telemozi bevétele 227.9, míg nyeresége 79 millió volt.

Jánosi 2000 májusában már „milliárdos nagyságrendű vételi árat” remélt a Telemozi Kft. eladásából. A Telemozi Kft.-t 1993 októberében alapította az önkormányzat távközlési, műsorelosztási, zavarelhárítási, rádiós és televíziós, illetve számítástechnikai tevékenység céljából.

Az utolsó önkormányzati kézben lévő nagy kábeltévé-hálózatot adták el

A Telemozi azon utolsó önkormányzati tulajdonú cég volt, amely 21 ezer előfizetőjével felkeltette a nagy kábeltelevízió-szolgáltató társaságok érdeklődését, és a pályázatot is milliárdos bevétel reményében írták ki a kecskeméti honatyák. A privatizációt nem mindenki támogatta.

2000. novemberében viszont az a hír látott napvilágot, miszerint a 1.8-2 milliárd forint értékűre taksált Telemozi megvásárlására pályázó MAVA-konzorcium pályázata eredménytelen lett, mivel nem mindenben felelt meg a kiírásnak. Ettől függetlenül azonban az önkormányzat felhatalmazta Szécsi Gábor polgármestert a további egyeztetésekre. A MAVA 1.75 milliárdot ajánlott a Telemoziért, továbbá 2 milliárdos fejlesztést is vállalt. Ebben a helyzetben a gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként Jánosi elmondta, hogy Szécsi polgármesternek a leghamarabb új eladási stratégiát kell kidolgoznia, mivel a képviselők többsége az eladás mellett foglalt állást.

Százmilliós pert vesztett Kecskemét 

A kecskeméti közgyűlés 2001-ben, zárt ülésen végül úgy döntött, hogy a Fibernet Rt. vásárolhatja meg a kábeltelevíziós céget. Az üzletet azonban pereskedés követte, ahol a Fibernet azért perelte be az önkormányzatot, mivel állítása szerint az önkormányzat nem tett eleget az adásvételi szerződésben foglalt azon vállalásának, miszerint amennyiben az előfizetők száma 22 ezer alá csökken, úgy előfizetőnként 50 ezer forinttal csökkenti a vételárat. A város erre ellenkeresettel reagált, a Fibernet késedelmes fizetésére hivatkozva. A nyilvános bírósági tárgyaláson derült csak ki, hogy 1.5 milliárdért adta el a város a Telemozit a Fibernetnek.

Jánosi István alpolgármestersége idején megkötött szerződés az önkormányzatnak bírósági pereskedést is eredményezett. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság szerint a Fibernet Rt. keresete részben megalapozott volt, ezért a kecskeméti önkormányzatnak a perköltségen felül, szavatossági jogcímen 112 millió forintot kellett fizetni visszamenőleg, kamatterhekkel együtt.

Forrás: Arcanum (Napi Gazdaság, 2000. május; Népszabadság, 2004. február; Világgazdaság, 2000. április, Petőfi Népe, 2000-2001)

Ez is érdekelheti: 

Volt egyszer egy Malom-ügy, akkor a Fideszt még zavarta a belváros beépítése

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...