fbpx
27.2 C
Kecskemét
2022. június 27., hétfő

FRISS HÍREK

Szavaznak a svéd parlamentben a NATO-csatlakozási kérelemről

Mind a kormányzó Szociáldemokrata Párt, mind Magdalena Andersson miniszterelnök vasárnap úgy nyilatkozott: Svédországnak csatlakoznia kell a NATO-hoz. A Reuters jelentése szerint a svéd kormányfő hétfőn a parlamentben kér széles körű támogatást a NATO-hoz való csatlakozási kérelem beadásához.

Ukrajna ellen indított háborújával Putyin nemcsak magára haragította a nyugati világot, de félelmet keltett azokban az európai országokban, melyek nem részei (még) az észak-atlanti katonai szövetségnek. Azonban hetek óta lehet hallani arról, hogy a két semleges skandináv állam, Svédország és Finnország egyre komolyabban gondolkozik a NATO-csatlakozáson.

Ezt a héten Finnország hivatalosan is meglépte, és várhatóan a jövő héten így tesz majd Svédország is. Bár a két ország eddig is szorosan együttműködött katonailag az Egyesült Államokkal és a nyugat-európai országokkal, ezzel a lépéssel végleg feladják az évtizedek óta fenntartott semlegességüket.

„Holnap biztosítani fogom a Riksdag széles körű parlamenti támogatását a svéd tagsági kérelemhez, és ezt követően készen állunk a kormánydöntés meghozatalára”

– nyilatkozta vasárnapi sajtótájékoztatóján Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, hozzátéve: a NATO-csatlakozás az ország biztonságának az érdeke. Előtte a kormányzó svéd Szociáldemokrata Párt is arról tett közzé egy nyilatkozatot, hogy Svédországnak minél hamarabb csatlakoznia kell az észak-atlanti védelmi szövetséghez, írja a CNN.

Hasonló cikkünk:  Alig maradnak itt az ukrajnai menekültek, alig kérnek segítséget az államtól, és azt is nehezen kapják meg

Évtizedekig a szociáldemokraták voltak a semlegesség legnagyobb szószólói, most viszont mind a párt támogatói, mind a tagsága körében erősebb az aggodalom Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Ann Linde svéd külügyminiszter történelminek nevezte a szocdemek vasárnapi döntését, hozzátéve: az Ukrajna elleni orosz invázió nagyban rontotta Svédország és egész Európa biztonsági helyzetét.

Hasonló cikkünk:  Az uniós átlagnál kevesebb gáz van Magyarországon

Vasárnap a NATO külügyminisztereinek berlini találkozója után a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg is úgy nyilatkozott, „ajtajuk nyitva áll” Finnország és Svédország előtt. Bár pénteken Recep Tayyip Erdoğan török elnök kritikusan beszélt a csatlakozás ötletéről, a vasárnapi találkozón a török külügyminiszter találkozott svéd és finn kollégájával, és a Reuters jelentése szerint mindketten arról biztosították a török minisztert, foglalkoznak majd Ankara aggodalmaival.

via telex.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...