fbpx

FRISS HÍREK

A mai fiatalok igenis olvasnak! – startol az első kecskeméti láncolvasó olvasás

- Advertisement -

Kecskemét legszellemesebb könyvesboltja kétség nélkül a Kóborló Antikvárium. Több mint antikvárium, ahová csupán a világ zaja elől elbújni akaró könyvmolyok tévednének be a klasszikus vagy a kortárs művekért. A könyvesbolt kollektívája nagyon is aktív, mindig van egy-egy ötletük, hogy miként szólítsák meg az olvasni szerető közönségüket.

Már-már hagyomány náluk, hogy a tanév végén a Kóborló Antikvárium felé sétálva minden kis- és nagyiskolást megajándékoznak egy ifjúsági könyvvel a nyári szünetre. Szerveztek már könnyedt zenés, forralt borozgatós adventi olvasótalálkozót is. Az elmúlt napokban pedig a járókelőket lepték meg a város különböző pontjain, amikor könyveket tettek olyan padokra, ahol előszeretettel ücsörögnek a kecskemétiek.

Megmutatjuk ország-világnak, a mai fiatalok igenis olvasnak

Biztosan nem marad már különleges esemény nélkül a 93. Kecskeméti Ünnepi Könyvhét sem, ami holnap startol. A Kóborlósok ugyanis arra vállalkoznak, hogy megmutatják ország-világnak, a mai fiatalok igenis olvasnak.

Az olvasólánchoz elsősorban olyan 30 év alatti fiatalok jelentkezését várják, akik vállalják, hogy 30 perces váltásban odaülnek hozzájuk olvasni. Nincs megkötés, hogy mit olvasnak, bármit, amihez csak kedvük van. Minden turnus első jelentkezőjét egy szuper kényelmes fotel is várja és a regisztrálóknak ajándékcsomaggal is kedveskednek, amit a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Kóborló Antikvárium állított össze. Az ajándékcsomag többek között Szabó Eszter grafikájából készült képeslapot, könyvet, könyvtári olvasós szeretetcsomagot és egy pohár frissítőt is tartalmaz a Könyvtár Kávézó jóvoltából.

Hasonló cikkünk:  Tesztelik Kecskeméten a brazil katonai szállító repülőgépet, amelyből kettőt vásárol a honvédség

Péteri Judit szervező a kérdésünkre elmondta, hogy arra a sztereotip általánosításra is szeretnének válaszolni, hogy a mai fiatalok már nem olvasnak és csak a telefont nyomkodják. Szerintük így nem igaz, sőt a fiatalok nagyobb arányban járnak antikváriumba, mint az aktív korú felnőttek. Legalább is nekik úgy tűnik a fiatalok és az idősek, akik a legtöbbet olvasnak, ami végül is érthető a rendelkezés álló szabadidő mennyisége miatt. Mesélte Judit, hogy ebből a tapasztalatból jött az ötlet.

„És azért, mert szerettünk volna a könyvhétre valami vagány dolgot csinálni, amivel pozitív üzenetet is közvetítünk és meg is mozgatjuk a fiatalokat, meg egy kicsit gondolkodásra buzdítunk. Külön szerettük volna, ha a fiatalok valahogyan maguk tehetnének a jobb megítélésükért, meg ha ebben a szüleik, nagyszüleik is támogatnák őket.”

Hogy lesz-e folytatása azt még nem tudják, most az a cél, hogy a könyvhét sikerrel záruljon és lehetőleg az időjárás is kegyes legyen.

Aki szeretne még regisztrálni az olvasóláncba ma este 6-ig ITT megteheti. (A táblázatban csak néhány üres hely maradt már.) Nem féltétel, oda is lehet menni csak úgy bármikor a három nap alatt, kisebb ajándék is jár azoknak is, akik később csatlakoznak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...