fbpx
17 C
Kecskemét
2023. június 3., szombat

FRISS HÍREK

A lakosság pesszimistán látja a pénzügyi helyzetét

A gazdaságba vetett bizalom nagyot zuhant az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, derül ki a GKI konjunktúraindexe alapján. Idén április óta a cégek és a lakosság pesszimizmusa egyre növekszik – írja a Szabad Európa.

A GKI felmérése európai uniós támogatással készült, és főbb területe az üzleti bizalmi index. Ez a mutató a vállalkozások és a fogyasztók gazdaságba vetett bizalmát mutatja. A felmérés lakossági része még a rezsiemelés bejelentése előtt készült.

A konjunktúraindex értéke az előző havi mínusz 7,5 pontról mínusz 9,4 pontra romlott, valamin az üzleti bizalmi index értéke 3,7 pontról 2 pontra csökkent. A fogyasztói bizalmi index a júniusban mért mínusz 39,4 pontról mínusz 41,7 pontra romlott júliusban.

Ennél kisebb mértékben romlott a fogyasztói bizalmi index a május-júniusi számokhoz képest, és az elmúlt három év minimumára csökkent. A mutatók szerint

a magyar lakosság három hónapja egyre rosszabbnak érzi saját pénzügyi helyzetét

megtakarítási lehetőségét, valamint nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Hasonló cikkünk:  Papíron jól mutat, de az akkugyáraknak nincs tényleges növekedési hatásuk a magyar GDP-re

A GKI szerint az üzleti bizalmi index kizárólag az ipari várakozások érezhető romlásának következménye. A többi ágazat várakozása ugyanis júniushoz képest javult, bár egyiké sem érte el a májusi szintet.

Hasonló cikkünk:  A kormány korlátozza a napelemrendszerek terjedését, közben óriási összegeket költ rezsivédelemre

Az üzleti szférában a foglalkoztatottság április óta enyhén romlott, ez júliusban megállt. A vállalatok továbbra is a munkaerőhiány miatt nem tudnak bővülni, ugyanakkor a lakosság munkanélküliségtől való félelme április óta erősödik, bár egyre kisebb mértékben.

Nem változott júliusban a cégek áremelési törekvése, nagyobb felük kifejezetten áremelésre készül, kivéve a szolgáltatókat. Az árak növelését főleg a kereskedelmi és az építőipari cégek tervezik, utóbbiaknál ez a törekvés júliusban felerősödött.

Az orosz–ukrán háború miatt egyre drámaibbnak látják a vállalatok és az emberek is a magyar gazdaság jövőbeli helyzetét. Ehhez a pénzügyi mutatók alakulása és a kormányzat egyensúlyjavító lépései is hozzájárulhattak – áll a GKI elemzésében.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...