fbpx

FRISS HÍREK

A pazarlás megengedhetetlen – állítja a miniszter, Magyarország mégis pazarol

- Advertisement -

Magyarország pazarlása szembetűnő az európai fogyasztáshoz mérten, pedig a miniszterelnökséget vezető miniszter ezt mondta: „A pazarlást sehol sem lehet megengedni” – írja az Átlátszó.

Világosan látszik, hogy míg Európa 2000 óta folyamatosan növelte energiahatékonyságát, Magyarország két végén égette a gyertyát – derült ki egy tavalyi uniós tanulmányból.

Egy oroszbarát és fideszes propagandaoldal július 11-én energia-ügyben ezt posztolta: „BEZZEGNÉMETORSZÁG! TÉLEN 17 FOKRA CSÖKKENTIK A LAKÁSOK ÉJSZAKAI FŰTÉSÉT. Németországban a következő fűtési szezonban 17 Celsius fokra csökkenti a lakások éjszakai fűtési hőmérsékletét a legnagyobb ingatlankezelő vállalat. Milyen jó, hogy Orbán időben visszavásárolta a közműcégeket, a gáztározókat, megkötötte a 15 éves gázszerződést, bevezette a rezsicsökkentést, a magyarok 93%-a pedig magántulajdonú otthonban él! MI NEM FOGUNK MEGFAGYNI TÉLEN!”.

Vagy mégis. Gulyás Gergely a napokban jelentette be, hogy a továbbiakban a rezsicsökkentés mint olyan csak keveseknek biztosítható, miközben Orbán Viktor már arról beszélt, nem lesz elég gáz.

„Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya” – mondta Orbán Viktor a Fidesz-kongresszuson 2021. november 14-én.

Emlékezetes, ahogy a kormánymédia Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert is támadta, amikor az elszálló energiaárak kapcsán takarékosságról beszéltek.

„Összehasonlítva a szomszédos országok adataival, a lakossági energiafelhasználás aránya Magyarországon nagyon magas, és ezen belül is különösen a fűtésre fordított energiafelhasználás nagyarányú. Vélhetően ez lesz az egyik olyan terület, ahol a kötelezett vállalatok a legjelentősebb megtakarításokat lesznek képesek elérni” – derül ki a Nemzeti energiastratégia 2030 programjából. Ebből az is kiderül, hogy:

  • Az energiahatékonysági innovációs program célja az épületállomány és az ipari termelés fajlagos energiafelhasználásának csökkentése.
  • Az energiastratégiai célok elérésének költséghatékony teljesülése jelentős beruházási igényt támaszt a lakossági szektorban. A gazdaság egészének szempontjából ezek a leginkább költséghatékony beruházások, amelyek megvalósulását az energiahatékonysági kötelezései rendszer bevezetése által mozgósított források, fűtés-korszerűsítési programok, illetve a fejlesztések piaci finanszírozási lehetőségeinek a bővítésére fogja biztosítani. A fogyasztók aktív piaci szerepvállalásának előmozdítása szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyre inkább energiahatékony otthonokban élő magyar háztartások tudatos magatartással tovább mérsékelhessék rezsikiadásaikat
  • A lakóépületek esetében tehát a legtöbb energia-megtakarítási potenciál az épületek energetikai felújításában és a fűtés korszerűsítésében rejlik.
Hasonló cikkünk:  A külföldön dolgozó magyarok többsége az Orbán-rendszer miatt vándorolt ki

A pazarlást pedig éppen a 12 éve hatalmon lévő Fidesz-kormány engedte meg. Pedig jól tudták, a hazai háztartások nagyon sok energiát használnak – miközben a Nemzeti energiastratégia 2030-ban is szerepel a spórolás fogalma.

Európai összevetésben az Odyssee-Mure projekten belül 2021 novemberében publikáltak egy tanulmányt. Eszerint értelemszerűen a déli országok kevesebb energiát használnak fűtésre, mint az északiak, de azért itt is van kivétel. Írország, Svédország, Hollandia északabbra van Magyarországtól, ahogy Szlovákia és a hegyes Svájc sem melegebb, mint Magyarország, mégis jobban spóroltak ezekben az országokban.

Magyarország a vizsgált 19 év alatt nem hogy csökkentette volna, hanem növelte az energiafelhasználását.

A tanulmányból kitűnik, hogy az energiaárak érdemben befolyásolták a fogyasztást. A hazai (rezsicsökkentésnek nevezett) hatósági árszabályozás 2013-ban indult, és hogy mennyibe került eddig, csak találgatni lehet. Mivel Magyarországon nem változtak az árak, a felhasználók sem spóroltak.

A kormány segíthette volna a takarékoskodást, ezt már 2015-ben jelezte az Energiaklub. 2015-ben úgy számoltak, hogy „150 milliárd forintos uniós támogatásból 2020-ig akár 3 millió háztartás újulhat meg. A lakóépületek fogyasztják el Magyarország teljes primer energiafelhasználásának (kb. 1000 petajoule) nagyjából egyharmadát. Ennek 40%-a komplex energetikai felújításokkal középtávon megtakarítható lenne.” Jelezték: ez lett volna a valódi rezsicsökkentés.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...