fbpx
10.2 C
Kecskemét
2022. szeptember 27., kedd

FRISS HÍREK

A Rádió Smile azt kéri Lezsák Sándortól, ne szavazza meg a kata szigorítását

Az önkormányzati támogatású Rádió Smile FM 89,9MHz-Kiskunfélegyháza szerkesztősége azt kéri Lezsák Sándortól, a térség országgyűlési képviselőjétől, hogy ne szavazza meg a kata-t szigorító törvényjavaslatot, és ne járuljon hozzá a még megmaradt helyi médiák kilátástalan helyzetbe hozásához.

A Rádió Smile kollektívája nevében Csőszi Viktor ügyvezető világossá tette, hogy a többségében önkormányzati és pályázatokból működő kisközösségi, nonprofi rádiónak:

  • nem könnyű évről-évre 10 M Ft feletti összegeket összekaparni. És, ha nem sikerül a mérőórákat a rádiót üzemeltető cégük nevére íratni, nem fogják tudni kigazdálkodni a közüzemi költségeket, miközben elszálltak az energiaárak. Az év elején már meg is tapasztalták azt, hogy két hónapig teljes árat kellett fizetniük az áramért. 151.000 Forint volt ez a két hónap, összehasonlításképpén ez az egész éves közüzemi költségük volt korábban.

Erre most belengette a kormány a KATA szigorítását

Csőszi emlékeztet a helyi rádiózás rossz helyzetére, amire most jön a kormány tervezett kata szigorítása. Ennek az egyszerű adózási formának a kivégzése a legtöbb kollégájukat érinti, ez által pedig a rádió műsor-készítését is, ha nem tudnak velük szerződni.

A 2010-es évektől szándékosan és folyamatosan leépített és szétvert helyi rádiózásból ami és akik megmaradtak, csak úgy tudnak ebben a szép, de manapság egyre nehezebb szakmában megmaradni, hogy egy-egy adott napon akár két-három rádióban is dolgoznak. Vagy mellette újságot írnak, videóznak etc.

Mondanom sem kell, ha megszavazzák a szigorítást, úgy az összes, ilyen módon még a rádiókban dolgozó egyéni vállalkozó is bedobhatja a törölközőt, ez által pedig azok a rádiók is munkavállalók nélkül maradnak, ahol ezek az emberek eddig dolgoztak.”

olvasha Csőszi felhívásában.

A félegyházi Rádió Smile FM 89,9MHz kollektívája ezért arra kérik a döntéshozókat, így Lezsák Sándort, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy:

Hasonló cikkünk:  Átadták a Hungaricum Hotelt

“NE SZAVAZZA MEG a KATA-t szigorító törvényjavaslatot, NE JÁRULJON HOZZÁ A MÉG MEGMARADT HELYI MÉDIÁK KILÁTÁSTALAN HELYZETBE HOZÁSÁHOZ.”

Hasonló cikkünk:  Lezsák veje lett az állami milliárdokból megépült hotel igazgatója

Miért lett “kissé erősteljes” a KATA szigorítása?

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint is a “kissé erőteljes lett” a KATA módosítása arról szól röviden, hogy – a taxisok kivételével – a jövőben a KATA-ás vállalkozások csak magánszemélyektől szedhetnének be pénzt. Ez sokak szerint azért életszerűtlen, mert számos jogszerűen katázó vállalkozónak lehetnek üzleti kapcsolatai nem valós személyekkel, vagy akár önkormányzati tulajdonban álló intézményekkel.

A Telex néhány nagyon egyszerű példán keresztül illusztrálta, miként végezné ki az Orbán-kormány a kata mostani adózási formát:

  • A nyelvtanár fogadhatja a lakossági ügyfeleit, de már egy céges tanfolyamot nem vállalhat el a település gépgyárában, mert akkor kiesne a katából.
  • A mosogatógépszerelő kimehet Tóth Béla falusi magánszemélyhez, de ha Tóth úr öt fős cégének az irodájában hibásodik meg a mosogatógép, akkor nem a helyi szaki jön majd ki.
  • A fodrász a faluban dolgozhat, de ha esetleg megbízást kapna egy közeli színházba, vagy egy forgatásra, azt nem vállalhatja el.

Mindeközben tüntetés szerveződik a Parlament elé az új kata miatt mára. „Ez normális? Hogy mindenkit ki kell tiltani szinte a KATA-ból? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás! Szólaljunk fel emberek!” – áll az esemény leírásában. A demonstráció Facebook-oldalát itt lehet elérni.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...