fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Az új katás adózásról: kedden 10 órára tüntetés szerveződik a Parlament elé, már Parragh László szerint is túltolta a kormány

- Advertisement -

Tele van a magyar sajtó a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) megváltoztatásáról. A Telex is több cikkben járta körül a témát, ezekből szemezget most a KecsUP.

Talán sokaknak nem meglepő, hogy az új katás törvényjavaslathoz Semjén Zsoltnak is van köze, aki a múltban is adta a nevét olyan javaslatokhoz, amik borzolták a nép egyszerű gyermekének az idegeit. Semjén azt kérte az Országgyűlés elnökétől a kormány nevében, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják.

Eszerint

  • a módosító javaslat benyújtására a kivételes eljárást elrendelő döntés meghozatalát követő három órán belül van lehetőség;
  • az összevont vitára 2022. július 12-én (kedden) 1. napirendi pontként sor kerülhet a parlamentben; majd
  • az összegző módosító javaslatról szintén már 2022. július 12-én (kedden) dönthetnek és zárószavazást is tarthatnak.

A változás 450 ezer kisadózót érint, ez az összes foglalkoztatott csaknem 10 százaléka.

A törvénymódosítás szerint

  • 18 millió forintra emelik a katás bevételi értékhatárt, és
  • azok választhatják majd az új adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók. (Ilyenek például a szépségipar dolgozói.)

Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne. Fontos változás az is, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz.

A hír hallatára szinte rögtön tüntetést hirdettek egy Facebook-eseményben, amelyet a Parlament elé szerveznek.

Ez normális? Hogy mindenkit ki kell tiltani szinte a KATA-ból? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás! Szólaljunk fel emberek!

E cikk írásakor kétezernyolcszázan jelezték, hogy részt vesznek és több, mint tizenkétezren érdeklődnek az esemény után.

Parragh László a MKIK elnöke is megszólalt a törvényjavaslat kapcsán:

„A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült.”

Parragh kizártnak tartja, hogy keddig változzon, esetlen puhuljon a tervezett módosítás. „Kedden ilyenkor ez már jogszabály.”

Hasonló cikkünk:  Végre kiderült hányan kaptak magyar állampolgárságot

A kamara számításai szerint az új szabályok hatására jelentősen csökken a katás adózók száma, akik körülbelül 450 ezren vannak. Parragh úgy látja, hogy a most kiesőket nem éri jelentős hátrány, „de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyetért a módosítás céljával, Parragh szerint azért változtatja meg a kormány a katás adózásra vonatkozó szabályokat, mert sokan kiskapuként használták, hogy kikerüljék az adózást. „Ha engedik, hogy közterhek nélkül, vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer”.

A testület ugyanakkor azt javasolja, hogy ne szeptembertől, hanem csak januártól lépjen életbe az új szabályozás. „Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez”.

A kiskunfélegyházi Rádio Smile is felhívást tett közzé Facebook oldalán.

„Mint azt sokan tudjátok, kisközösségi – nonprofit – rádió vagyunk. Ez többek között azt is jelenti, hogy bevételeink túlnyomó többségét támogatások (Önkormányzat) és pályázatok teszik ki. Nem könnyű évről-évre 10 M Ft feletti összegeket összekaparni, miközben körülöttünk is minden változik” – írják.

„Erre most belengette a Kormány a KATA szigorítását. Ez pedig a legtöbb kollégánkat érinti, ez által a rádió műsor-készítését is… Mondanom sem kell, ha megszavazzák a szigorítást, úgy az összes, ilyen módon még a rádiókban dolgozó egyéni vállalkozó is bedobhatja a törölközőt, ez által pedig azok a rádiók is munkavállalók nélkül maradnak, ahol ezek az emberek eddig dolgoztak.”

Felhívásuk végén Lezsák Sándort kérik arra, hogy ne szavazza meg a törvénymódosítást.

Az ellenzéki pártok reakcióiról és bővebben (többek között) a Telexen is olvashat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...