fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Ötezer forintos, buszra és vonatra is jó havi klímabérletet javasol az LMP

- Advertisement -

„A klímabérlet bevezetéséről” címmel nyújtott be határozati javaslatot az LMP az Országgyűlésben, amit az orosz-ukrán háború és a klímaváltozás kihívásával indokolnak. Javaslatuk alapján egyszerre kell célul kitűzni az orosz energiafüggőség csökkentését és a zöld átállást, így a közlekedésben is. Az ágazat energiaigénye szerintük radikálisan csökkenthető a közösségi közlekedéssel, így egyre több embert kell rávenni annak használatára. Ehhez javasolják az úgynevezett

klímabérletet, ami a Magyarországon belül – a helyjegyköteles járatokat kivéve – minden állami és önkormányzati fenntartású közösség közlekedési szolgáltatásra érvényes havi bérlet lenne, havi ötezer forintos árért.

Az LMP szerint a klímabérlet egyúttal segítséget jelentene azoknak, akiknek az elszabadult energiaárak miatt nehézséget jelent a közlekedés. Első lépésben három hónapos átmeneti időszakot javasolnának az alkalmazásra.

A javaslat szerint központi költségvetésből kellene pótolni a közösségi közlekedési vállalatok klímabérlet bevezetése miatti bevételkiesést, és egyúttal olyan mértékben javasolják fejleszteni a közösségi közlekedést, hogy az az autózással szemben valós alternatívát nyújtson.

Hasonló cikkünk:  Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Kedvezményes, havi 5000 forintos ár

A kedvezményes, havi 5000 Ft-os ár, valamint az egész országra való érvényesség az eddigieknél jóval versenyképesebbé teszi a közösségi közlekedést az autózással szemben, szól a zöldek érvelése. Hozzáteszik azt is, hogy önmagában a klímabérlet nem tudja megoldani az összes közlekedési problémát. „Ahol nem megfelelő minőségű a közösségi közlekedés, ott akkor sem fogják használni, ha olcsó”, ezért azt fejleszteni kell, hogy „a közösségi közlekedés legalább a városi térségekben az autózás alternatívája” lehessen.

 

Az ötlet ihletője a Németországban június 1-től három hónapra bevezetett tömegközlekedési jegyrendszer lehetett. Az energiaárakra válaszul elfogadott intézkedés alapján havi 9 euróért korlátlanul lehet utazni a városi és regionális közlekedési eszközök többségén.

(telex.hu, LMP)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...