fbpx
27.8 C
Kecskemét
2022. augusztus 12., péntek

FRISS HÍREK

Ötezer forintos, buszra és vonatra is jó havi klímabérletet javasol az LMP

„A klímabérlet bevezetéséről” címmel nyújtott be határozati javaslatot az LMP az Országgyűlésben, amit az orosz-ukrán háború és a klímaváltozás kihívásával indokolnak. Javaslatuk alapján egyszerre kell célul kitűzni az orosz energiafüggőség csökkentését és a zöld átállást, így a közlekedésben is. Az ágazat energiaigénye szerintük radikálisan csökkenthető a közösségi közlekedéssel, így egyre több embert kell rávenni annak használatára. Ehhez javasolják az úgynevezett

klímabérletet, ami a Magyarországon belül – a helyjegyköteles járatokat kivéve – minden állami és önkormányzati fenntartású közösség közlekedési szolgáltatásra érvényes havi bérlet lenne, havi ötezer forintos árért.

Az LMP szerint a klímabérlet egyúttal segítséget jelentene azoknak, akiknek az elszabadult energiaárak miatt nehézséget jelent a közlekedés. Első lépésben három hónapos átmeneti időszakot javasolnának az alkalmazásra.

A javaslat szerint központi költségvetésből kellene pótolni a közösségi közlekedési vállalatok klímabérlet bevezetése miatti bevételkiesést, és egyúttal olyan mértékben javasolják fejleszteni a közösségi közlekedést, hogy az az autózással szemben valós alternatívát nyújtson.

Hasonló cikkünk:  A Fidesz alternatív univerzumában Gyurcsány a főnök

Kedvezményes, havi 5000 forintos ár

A kedvezményes, havi 5000 Ft-os ár, valamint az egész országra való érvényesség az eddigieknél jóval versenyképesebbé teszi a közösségi közlekedést az autózással szemben, szól a zöldek érvelése. Hozzáteszik azt is, hogy önmagában a klímabérlet nem tudja megoldani az összes közlekedési problémát. „Ahol nem megfelelő minőségű a közösségi közlekedés, ott akkor sem fogják használni, ha olcsó”, ezért azt fejleszteni kell, hogy „a közösségi közlekedés legalább a városi térségekben az autózás alternatívája” lehessen.

Hasonló cikkünk:  Látványos raku-égetés a Múzeumok éjszakáján

 

Az ötlet ihletője a Németországban június 1-től három hónapra bevezetett tömegközlekedési jegyrendszer lehetett. Az energiaárakra válaszul elfogadott intézkedés alapján havi 9 euróért korlátlanul lehet utazni a városi és regionális közlekedési eszközök többségén.

(telex.hu, LMP)

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...