fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

4 tipp a zöldségek és gyümölcsök egyszerű és precíz szeleteléséhez

- Advertisement -

A főzés előkészületei, főleg a gyümölcsök és zöldségek aprítása nem túl hálás feladat, nem csoda, ha gyakran még a profi séfeknek sem a szíve csücske. Monoton, aprólékos folyamat, ami akár huzamosabb ideig is eltarthat. Néhány egyszerű trükkel azonban egyszerűen és gyorsan végezhetünk vele, és folytathatjuk a főzést a kellemesebb munkafázisokkal. 

1. Profi késekkel dolgozzunk!

A szeletelésnél természetesen nem mindegy, hogy milyen kések segítségével dolgozunk. Ha ugyanis a penge életlen, akkor nem elvágja, hanem csak széttrancsírozza a terményeket. Ez különösen bosszantó akkor, ha például apró kockákra vagy julienre szeretnénk vágni az alapanyagokat. 

A kellően éles kések azonban könnyedén megbirkóznak a feladattal, így még a kevésbé gyakorlott szakácsok is elboldogulnak velük. A penge mellett a markolat is kulcsfontosságú, hiszen a kényelmes fogás elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszabb ideig is komfortosan tudjunk dolgozni. 

Érdemes beruházni akár egy-két professzionális késbe, melyek igaz, hogy drágábbak, viszont a minőségük kimagasló és az élettartamuk is jóval hosszabb. Élezni is ritkábban kell őket, hiszen kevésbé kopik a pengéjük. 

Ne feledjük: ezeket a késeket arra tervezték, hogy naponta több órányi használatot is bírjanak, így hobbiszintű, otthoni felhasználás során csak nagyon lassan amortizálódnak. Ha így nézzük, bőven megtérül az áruk. 

2. A hámozáshoz használjunk zöldséghámozót!

Az egyes termények héját vékonyan lehúzni még a legjobb késekkel is kihívás, hiszen a profi vágóeszköz mellett a megfelelő kézmozdulatok is szükségesek hozzá.

Hasonló cikkünk:  Szűk körben tartottak találkozót, ahol Orbán Viktor mellett Rogán Antal is részt vett

Ha nem szeretnénk sokat bíbelődni vele, akkor egyszerűbb és gyorsabb megoldás a zöldséghámozók használata, melyekkel könnyen lehámozhatjuk a zöldségek és gyümölcsök héját, ráadásul az ujjaink épségét sem kell félteni. Így akár a nagyobb gyerekek is segíthetnek az előkészületekben.

3. Friss alapanyagokat használjunk!

Mindenki tapasztalta már, hogy a megpuhult, fonnyadt gyümölcsöknek és zöldségeknek sokkal nehezebb vékonyan lehúzni a héját és egyforma nagyságú darabokra szeletelni, mint a friss, keményebb állagúakat. Ez hatványozottan igaz például a paradicsomra, cukkinire, barackra, almára, padlizsánra.

A dolgunk tehát egyszerű: mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk! Válogassuk ki a zöldségesnél a még keményebb, zsengébb hozzávalókat, és ne tároljuk őket napokig, hanem használjuk fel minél hamarabb! Friss állapotban ugyanis a héjukat is sokkal könnyebb eltávolítani, és a belsejüket is felszeletelni. 

Néhány kivétel persze akad, például a mangó vagy az avokádó, aminél viszont pont érdemes megvárni, amíg teljesen megérik és puha lesz, mert akkor egyszerűbb vele dolgozni.

4. Gyakoroljunk sokat!

A profi séfek villámgyors mozdulatait sokan irigylik, de ne feledjük, hogy sok-sok év rutinja van a kezükben. Eleinte ők is csak lassan haladtak, és bizony sokszor nem volt tökéletes a végeredmény. Ezért támasszunk reális elvárásokat magunk felé, és ne becsüljük alá a következetes gyakorlás jelentőségét!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...