fbpx
9.9 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

A tűzifarendelet megújítja az erdőket Orbán Balázs szerint

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője írt a a kormány tűzifarendeletéről: „Jelenleg úgy tűnik, hogy a Fidesz zöldfordulata, az erdőmentéses szlogenjeivel együtt egy hazugság volt. Hiába a sok szöveg, hiába a teremtésvédelem hangoztatása, az látszik, hogy a természetvédelem egy akadály a Fidesz számára, és nem egy cél. (…) Tudom, hogy energiaváláság van. De a most kitermelt fával majd jövőre lehet fűteni. Az erdőket pedig egyszer lehet tönkretenni”. 

Ungár felidézte, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban azt mondta, erdősítéssel lehet leginkább harcolni a klímaváltozással szemben.

Kommentben reagált erre Orbán Balázs – szerinte visszatetsző sugalmazás, hogy „az erdőgazdálkodást érintő, a napokban megjelent rendelet egyet jelent azzal, hogy a magyar erdőket mind egy szálig ki fogják vágni, mert az energiaválság miatt megnövekedett igényt a kormány a magyar erdők rovására akarja enyhíteni. Ez az állítás hamis, hiszen nincs is ilyen összefüggés. Mint te magad is írod, az idén kivágott fával csak jövőre lehet fűteni”.

Ezek szerint a tűzifarendelet nem függ össze az energiaválság és a tűzifaigény enyhítésével. Pedig már a rendelet címében is benne van, hogy „a tűzifaigények biztosításához szükséges” szabályokról van szó.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is azzal érvelt, hogy rendkívüli intézkedésekre van szükség a családok biztonságos ellátása érdekében. Azt is állította, hogy a tűzifarendelet csak akkor lép életbe, ha a korábban tervezett fakitermelés nem lesz elegendő. Csakhogy a kormányhatározatban nincs ilyen kitétel.

Orbán Balázs szerint a kormány intézkedése valójában azt célozza, hogy új, egészségesebb erdők legyenek Magyarországon.

„Ez az állapot nem fenntartható, ugyanakkor épp a korábbi évek csökkenő kereslete miatt nem lehetett gazdaságos körülmények között változtatni rajta. A megnövekedett kereslet viszont lehetőséget teremt, hogy a meglévő, túltartott erdőállomány minél nagyobb részét új, egészségesebb szerkezetű, életerős, őshonos fajokból álló, hosszú távon hasznosítható, tarvágás nélkül is megújítható erdőkre cseréljük. Ha ez nem történik meg, nem marad Magyarországon más, csak elaggott, pusztuló erdőség.” – írta Orbán.

Hasonló cikkünk:  Súlyos kritikákat fogalmaz meg az EP-jelentés Magyarországról
Hasonló cikkünk:  A Pick elmagyarázta miért drágább a magyar szalámi a hazai boltokban, mint Németországban

„A baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásáról. Épp ellenkezőleg, a rendelet azok megújítását célozza. Emellett a kormány azon dolgozik, hogy egyetlen magyar háztartás se szenvedjen hiányt energiában.”

Az a baj a tűzifarendelettel többek között, hogy felfüggeszti a természetvédelmi törvénynek azt a részét, ami szerint a védett természeti területeken természetkímélőbb kitermelési módokat kell alkalmazni. Mostantól ezekben az erdőkben is mehet a tarvágás. Szakértők szerint most éppen a legértékesebb állományok eshetnek áldozatul, ellentétben azzal, amit Orbán Balázs állított.

via 444.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...