fbpx
14.5 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Idén már 8 milliárd embert hord a hátán a Föld az ENSZ számításai szerint

- Advertisement -

A fokozatosan csökkenő termékenységi ráta csak 2050-ig folytatódik, ugyanis ekkor fogja elérni a 2,1-et – ez az az arány, ami mellett egy alacsony halálozási rátával rendelkező társadalomban nem változik a népességszám.

Nagyot zuhant a termékenységi ráta az elmúlt közel egy évszázadban: 1950-ben egy nő még átlagosan 5 gyermeket szült meg élete során. Ez a szám 2021-re 2,3-ra csökkent. Az ENSZ becslései szerint a világ népességének kétharmada olyan országban él, ahol egy anyának átlagosan 2,1 vagy kevesebb gyermeke születik.

A leggyorsabban továbbra is a legszegényebb országokban fog nőni a lakosság: számos harmadik világbeli ország népessége meg fog duplázódni az elkövetkező negyed évszázadban. Ez komoly kihívás elé fogja állítani a világot az erőforrások egyenlő elosztása terén.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó Péter: mi elégedettek vagyunk Oroszországgal

További komoly kihívásokat eredményezhet az idősek növekedő aránya. A 65 éven felettiek népességen belüli aránya a jelenlegi 10 százalékról 2050-re 16 százalékra fog emelkedni. Két évtized múlva kétszer annyi 65 év feletti fog élni a Földön, mint ahány 5 év alatti gyermek.

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...