fbpx
4.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Már nem lehet tudni, mennyibe kerül beszerzési áron a lakossági áram

- Advertisement -

A 24.hu írt arról, hogy tavaly nettó 14,93 Ft/kWh volt országosan a villamos energia egyetemes szolgáltatásban a „tényleges piaci vásárlási átlagár”. Az adat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közléséből származik. A szolgáltatók 2021-ben a lakosságnak bruttó 36,20 (nettó 28,50) forintért adták tovább rezsicsökkentett áron.

A lap kereste az idei adatokat, de nem találták. Kiderült ez nem volt véletlen. A hatóság eddig negyedévente közölte a szolgáltatók tájékoztatása céljából a piaci vásárlási árat. Kérdésre az energiahivatal azt válaszolta, hogy ettől az évtől már nem teszik közzé ezt az adatot. A MEKH közölte továbbá, hogy a jövőben hasonló tartalmú tájékoztatás közzététele azért nem várható, mert egyetlen egyetemes áramszolgáltató maradt, az MVM, amely az utolsó másik, még meglévő egyetemes áramszolgáltatót, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t is megvette februárban.

Hasonló cikkünk:  Egy hónap alatt 143 millió forintot tapsolt el a Megafon facebookos hirdetésekre

A közzététel célja eredetileg az volt, hogy a villamos energia adásvételi szerződésekhez kötődően tájékoztassa az egyetemes szolgáltatókat az árszabályozási pozíciójukkal kapcsolatban –  hangsúlyozta a MEKH. Szerintük ez az ár semmilyen gyakorlati információval nem bír(t) a fogyasztók számára. Jelentősége akkor volt (a szolgáltatók számára), amikor a piacon több, nem állami tulajdonban lévő, egyetemes szolgáltató működött.

A közzétételnek a rezsicsökkentésről hozott szabályozás, és az egyetemes szolgáltató állami tulajdonba kerülése után már semmilyen jelentősége nincs – írták a válaszban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...