fbpx
14.5 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Sorra sokkolódnak a kiscégek

- Advertisement -

37 forintról 237 forintra nő az áramár, tízszeresére drágul a gáz. Nagy kérdés, hogy ki tudják-e gazdálkodni, át tudják-e hárítani a pékségek, az éttermek, a mosodák a költségemelkedést a fogyasztóikra. Ha nem, a kisebb vállalkozások körében komoly csődhullám következhet be.

Sajnos most tényleg ez a reális ár, de attól még nem lesz jobban kigazdálkodható a vállalkozásoknak. Akinek eddig nem volt olyan magas a nyereséghányada, amiben maradt játéktér a megnövekedett energiaszámlának, annak nagyon nehezen lesz áthárítható a termékáraiban vagy a szolgáltatási díjaiban ez a változás.

Csökken a lakosság vásárlóereje, elkölthető jövedelme, ilyenkor a sokszoros energiaköltséget egy az egyben áthárítani nyilván nem könnyű. Az energiafogyasztók helyzete különböző. A lakosságot most vegyük ki a képletből, hiszen ők még a rezsinövelés után is sokkal alacsonyabb átlagárral kalkulálhatnak.

Fejes Tibor, az Audax Renewables Kft. ügyvezetője szerint három csoportot lehet megkülönböztetni.

  • Az első csoportba azok a cégek tartoznak, amelyek már eddig is versenypiaci árat fizettek.
  • Van egy olyan kis- és középvállalkozói kör, amely egyetemes szolgáltatás keretében, rezsiáron kapta eddig a gázt és az áramot, de augusztus 1-vel kikerült ebből a kedvezményezett csoportból.
  • A kkv-k körében van egy eddig nagyon szerencsés kör is, amely még a Covid idején, nagyon alacsony energiaárak mellett szerződött két-három évre (ezek inkább kkv-k, mert a nagyobb ügyfelek jellemzően csak egy évre szerződnek). Ha egy ilyen fogyasztó nem ritkán 18–20 forint/kWh áron tudott szerződni, ő ma is ennyiért kap áramot, de amikor az idén újra szerződnie kell, ma az ár bőven 200 forint felett lesz, vagyis ők tízszeres áremelést (költségnövekedést) fognak realizálni.
Hasonló cikkünk:  Egymásnak esett Matolcsy és Nagy, a forint közben öthavi mélyponton

Ebből a drasztikus környezetváltozásból sajnos nagyon sok csőd lehet, és a nagy energiakereskedők kintlévőségei is megnőttek.

Sajnos mind a 238 forint/kWh-s áram, mind a 30 forint/MJ gázár reális. A kereskedő a piaci árra amúgy valamit rátesz a szolgáltatásai miatt, ami abból adódik, hogy a kkv olyan szolgáltatást kap, mint a török all inclusive nyári utak, vagyis bármikor korlátlanul lehet fogyasztani, akár csúcsidőben is (természetesen nem étel-italt, hanem áramot). A kereskedő vállalja a kiegyenlítés, az egyenletesen elérhető áram költségeit.

A kereskedő szempontjából a kis és a nagy ügyfél kiszolgálása egészen más. A kis ügyfél most nagyon magas árat kap, de legalább kap árat. A kisvállalkozásnak a kiszámíthatóság nagyon fontos, vagyis neki azért még a biztosan magas ár is megnyugtatóbb, mintha nem tudná, hogy 2023-ban mivel kell kalkulálnia.

Hogy lehet ennek vége? Turai József energetikai szakember szerint:

„várjuk együtt a csodát”.

Vagyis arra ugyan nem nagyon számíthatunk, hogy az orosz–ukrán piacon valaki felemeli a fehér zászlót, így az árak csak attól mehetnek lejjebb, ha nagyon visszaesik a fogyasztás.

Ezt maga az áremelkedés, de sajnos a csődhullám is előidézheti. Megdöbbentő, de igaz, a szakember napi bontásban vizsgálja a hazai áramfogyasztást, és augusztusban már rendszeresek azok a napok, amikor 10 százalék feletti mértékben esett vissza a fogyasztás a bázisévhez képest.

Lehet, hogy ez már a rezsinövelés hatása, vagy az idén többen utaztak külföldre szabadságra, szeptembertől már tisztábbak lesznek az összehasonlítások.

via TELEX

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...