fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Az ingatlanok árverezése rekord gyorsaságú lett

- Advertisement -

Akár húsz nap alatt is el lehet árverezni egy ingatlant, vagyis a korábbinál sokkal gyorsabbak lettek a végrehajtási eljárások. A bíróság sem tudja megvédeni az adósokat az esetleges végrehajtói túlkapásoktól, hiszen elveszthetik a házukat, mire elbírálnák a kérelmeiket. Völner Pál államtitkársága idején fogadta el a parlament az új szabályokat, a javaslatnak a végrehajtókkal kapcsolatos korrupciós ügyben megbukott fideszes államtitkár volt az egyik előterjesztője. Az új szabályok tavaly januárban léptek hatályba, az adósok számára csak idén nyáron, az árverezési moratórium júniusi lejárta után élesedtek igazán.

„A végrehajtási törvény módosításával gyorsabbá, hatékonyabbá és az adminisztrációs terhek, költségek csökkentése okán olcsóbbá válik a bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó követelések érvényesítése. Módosításra kerülnek a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére vonatkozó szabályok, továbbá határidők kerülnek megállapításra a végrehajtók számára az egyes konkrét eljárási cselekmények elvégzésére, és a javaslat további számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely elősegíti az eljárások hatékonyabbá tételét”

Ezt még Völner írta, mint előterjesztő a törvényjavaslat indoklásában. Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de a módosítások révén akár 20 nap alatt el lehet vinni egy ingatlant.

Nagyabonyi-Gondy Mónika, az Utcajogász Egyesület szakértője elmagyarázta, hogy az új árverési szabályok szerint az árverés három szakaszra oszlik, és akár már az első 20 napban sikeres lehet az árverés. A gyorsabb árveréssel a lakás elhagyása is korábban válik esedékessé. Ezzel az egyik legnagyobb gond ezzel, hogy jelentősen szűkülnek az adósok jogorvoslati lehetőségei a végrehajtási eljárásban.

Hasonló cikkünk:  Gaudi-Nagy Tamásnak is köze lehet a pedofilbotrányhoz

A végrehajtási eljárás gyorsítása volt a jogalkotó szándéka, azonban a módosítás miatt a tisztességes eljárást biztosító garanciális feltételek biztosítása szinte lehetetlenné válik, így az adós rendelkezésére álló jogorvoslati intézmények kiüresednek. A jogász elmondta, hogy jelentősen csökkent a végrehajtási eljárások felett gyakorolható bírósági kontroll azzal, hogy a jogalkotó elmulasztotta a végrehajtási törvény szerinti jogorvoslati kérelmek elbírálási idejét szinkronba hozni a végrehajtási eljárás gyorsítását szolgáló rendelkezésekkel. Ezzel zöld utat enged az árverési eljárás „bírósági beavatkozástól” mentes lefolytatására.

15 napja van az adósnak arra, hogy a végrehajtó intézkedése ellen kifogással éljen. A kifogást a végrehajtónak kell benyújtania, akinek három napja van továbbítania azt a bíróságra. A bíróságnak pedig további 45 napja van arra, hogy elbírálja a kérelmet.

Az adósok már az értékbecslésnél is hátrányba kerülnek, amikor úgy érzik, hogy az ingatlanukat áron alul akarják árvereztetni. Ilyenkor az adósnak kell letétbe helyezniük a szakértői vizsgálat díját, ami akár 100 ezer forint feletti összeg is lehet. Nem életszerű, hogy egy nehéz helyzetben levő adósnak lenne erre pénze.

A végrehajtási törvény 2020-as módosítása alaptörvény-ellenes, véli az Utcajogász Egyesület, mert az sérti az adósok tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogát. Az egyesület 2020 őszén az alapvető jogok biztosához fordultak, hogy hivatalból kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Az ombudsman azonban eddig nem reagált a beadványukra.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...