fbpx
15 C
Kecskemét
2023. május 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Cenzúra miatt beperelte az MTI-t a legnagyobb újságíró szövetség

Gyakran megesik önnel, hogy otthon vagy a kocsiban kapcsolgatja a rádiót és amikor híreket mondanak, akkor szinte minden csatornán ugyanazt hallja? Nem az ön készülékében van a hiba. A Magyar Távirati Iroda (MTI) évek óta „kulcsrakész” hírblokkokat állít elő rádiók számára, amelyet olyan áron biztosít, amennyiért hírszerkesztő munkatárs nem vállalja el a napi hírírást. Az írott híreket pedig már korábban is ingyen kínálta (már a Fidesz-kormány volt hatalmon) a hírügynökség.

Kisebb és nagyobb rádiók és megannyi sajtótermék kapott az alkalmon, és szerződést kötött az MTI-vel. Nem kell senkit alkalmazni a hírszerkesztésre, nincs vele gond, jöhetnek az állami egyenhírek. Megannyi újságcikk alapján (és hallgatva ezeket a híreket) pedig nagyon úgy fest, hogy az MTI-nél azt is megoldották, hogy ezekben a hírblokkokban és írott hírekben leginkább a kormánynak kedves és az ellenzéknek kedvezőtlen hírek legyenek. Vagy például bizonyos eseményekről ne is legyen tudósítás.

A kormánypárti elkötelezettségű és/vagy érdekeltségű rádióknak, lapoknak nyilván nem jelent problémát, ha a hírekben túlnyomórészt a kormánynak kedves információk hangoznak el. Valamint az óvatosabb tulajdonosok is inkább úgy vannak vele, hogy szóljanak csak a központilag szerkesztett és megválogatott hírek. Abból baj nem lehet. Valamikor így kezdődött el a sajtó állami/kormányzati elfoglalása, majd a KESMA istálló létrehozásával teljesedett ki, amikor is sok-sok sajtótulajdonos önként és dalolva ajánlotta fel tulajdonát az alapítványnak. Így ma már több száz sajtótermék tartozik lényegében a kormánypártok szekerét toló csapathoz.

A MÚOSZ-nál betelt a pohár a cenzúra miatt

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége az elmúlt egy évben három alkalommal közleményben igyekezett tájékoztatni a közvéleményt az MTI-n keresztül olyan ügyekről, amelyeket fontosnak tartottak a sajtószabadság szempontjából.

  • Egyikben a médiatanács elnökének kijelentésére reagáltak. Ebben arról beszélt, hogy szerinte senki nem vár el kiegyensúlyozottságot egyetlen sajtóterméktől sem.
  • Egy másik arra a hírre reagált, hogy senki nem vállalja a felelősséget a közmédia tartalmaiért, és a médiatörvényben megfogalmazott követelmények megsértését sem lehet senkin számonkérni.
  • Egy harmadik pedig arra, hogy a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában a műsorvezető tényként közölte az Elkxrtuk című film egyik állítását Dobrev Klárával kapcsolatban.
Hasonló cikkünk:  Matolcsyék szerint szinte senkinek sem kellenek a lakáshitelek
Hasonló cikkünk:  Méretes katonai konvoj vonul hétfőn Debrecenből Táborfalvára - fokozott figyelmet kérnek az autósoktól

Ezeket mind megtagadta az MTI. És megtagadta a MÚOSZ közleményét is a szabad sajtó napján még korábban.

Az MTI rendre két passzusra hivatkozik, amikor megtagadja az ilyen vagy ezekhez hasonló közleményeket.  Az egyik szerint „a közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”. A másik eset, mikor valakit az MTI nem tart közszereplőnek, így a vele kapcsolatos közlemények kiadását megtagadja. Ugyanis szerepel az MTI szabályzatában, hogy a kiadott közlés „nem vonatkozhat közéleti szereplőnek nem minősülő természetes személyre, kivéve a személyében érintett reagálását”. – írja a Media1.hu.

MÚOSZ: Hibás az MTI érvelése

Kocsi Ilona szerint hibás az MTI érvelése, hogy közleményeik sértenék a közmédia jó hírnevét: „Nem az állásfoglalás sérti a közmédia jóhírnevét, hanem azok a történések, amikről a közleményeink szólnak” – tette hozzá. Hogy még mire hivatkozik a médiaszolgáltató, az a teljes cikkben elolvasható.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...