fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Edzőmeccsek után, felkészülési tornák előtt, a kosarasok edzőjével, Forray Gáborral beszélgettünk

- Advertisement -

Az elmúlt héten megkezdte az edzőmérkőzések játszását a KTE férfi kosárlabdacsapata. Az augusztus közepén kezdődött felkészülés óta új játékos is érkezett a csapatba, Milos Boriszov személyében, így teljesnek mondható a játékoskeret.

A felkészülési időszak közepén járó kosarasok edzőjét, Forray Gábort kérdeztük.

Kecsup: Augusztus 15. napja óta tart a felkészülés, most hétvégén volt egy dupla edzőmérkőzés a Temesvár csapatával. Szombaton leginkább az idősebbek, míg vasárnap inkább a fiatalok kaptak több lehetőséget. Hogyan foglalná össze a hétvégét és az eddigi felkészülést?

Forray Gábor: Két részre kell osztani, mindig meghatározunk célokat és feladatokat, először is mindenféleképpen szerettünk volna olyan csapattal játszani, amelyik nagyon fizikális, erős, más stílusban kosárlabdázik, mint amit megszoktunk. A Temesvár ezeknek a kritériumoknak megfelelt,  hiszen egy nagyon jó csapatról beszélünk, keményen védekeznek, agresszívak, férfiasak, négy szerb és egy amerikai játékossal érkeztek, hazájuk bajnokságának egyik meghatározó csapata.

Az első mérkőzésen nagyjából azzal a rotációval játszottunk, amellyel  a bajnoki mérkőzéseken akarunk majd  felállni. Nyilván most még próbálgatom, hogy ki kivel tud együtt játszani, melyikek azok a játékok, amelyek megfelelnek az egyéneknek. Az első negyedben azt gondolom, hogy nagyon jól játszottunk, mind támadásban, mind védekezésben, hiszen csak 8 pontot kaptunk, 22-őt dobtunk. Persze ahogy cserélgettem, előjöttek azok a problémák, amelyek nem fekszenek nekünk, van olyan sor, line up, vannak olyan játékok, amelyek nekünk nem fekszenek. Voltak olyan szituációk, amelyek gyakorlásánál még nem tartunk, sok könnyű gólt kaptunk, ezért volt az, hogy ez egy egálos meccs volt. Ez viszont azért volt, mert egy szoros meccs végén egy jó végjátékot tudtunk produkálni, ahol a magunk javára fordítottuk az eredményt, ami ilyenkor még másodlagos.

A másnapi mérkőzésen megcseréltük a szerepeket, ott inkább a fiatalok kaptak szerepet. Az első félidőben még játszottak a tapasztaltabb játékosok, de már ott is volt fent egy, de inkább két fiatal folyamatosan, és bizonyos posztokon több percet kaptak, mint az idősebbek. A mérkőzés elérte a célját, az első félidő döntetlen volt még így is, a második félidőben fokozatosan elhúzott a Temesvár.

A fiataljainknak fontos volt, hogy érezzék, tapasztalják meg, hogy milyen is a felnőtt nemzetközi szinten a játék, fizikálisan milyen minőség, itt nem lehet félgőzzel, csak maximális erőbedobással játszani. Panasz nem lehet rájuk, a rájuk bízott feladatokat megoldották, helytálltak és nyilván még nagyon sok munka vár még rájuk, ahogy az idősebbekre is.

A felkészülés ezen szakaszának megfelelően állunk.

Kecsup: Hogyan értékeli a felkészülés eddigi menetét, és sikerült-e minden végrehajtani, amit elterveztek?

Hasonló cikkünk:  Utánpótlás férfi kéziválogatott találkozót rendeztek Lakiteleken

Forray Gábor: Ami elterveztünk, azt meg tudtuk csinálni, teljesen megfelel az, hogy most kicsit fásultabb a társaság,  mind testben, mind fejben. Ez tudatos, egyáltalán nem frissítünk az edzőmeccsekre, nem készülünk külön az előkészületi meccsekre. Nagy előnyünk, hogy alaposan igyekszünk felkészülni az ellenfélre, annak megfelelően állítjuk be a támadást és a védekezést is. Itt ez most nem történt meg, egyrészt nem is akartam, másrészt nem is ismertük jobban a Temesvárt, improvizálni kellett, ott a pályán reagálni adott szituációkra. Összeszokott csapat vagyunk, azonban vannak újak, nekik is be kell illeszkedniük a játékrendszerbe és össze kell szokni a többiekkel.

Teljes létszámban, kemény edzéseken készül a KTE kosárcsapata

Kecsup: Boriszov érkezésével elkelt az utolsó légiós hely, teljesnek mondható a keret. Korábban úgy tűnt, négy légióssal vágnak neki a bajnokságnak. Mi döntött boriszov leigazolása mellett?

Forray Gábor: Alapvetően négy légióssal indultunk volna a szezonnak, de mindenképpen tervben volt egy ötödik. Egyrészt anyagi, másrészt szakmai elgondolásból terveztünk így, de nyílt egy olyan lehetőség, amely a klubunk számára abszolút vállalható és kedvező volt. Boriszovot nem kell bemutatni, tapasztalt játékos, az ő rutinjával nagyon sokat tud segíteni a csapatnak, beleillik abba a koncepcióba, amit mi képviselünk. Valóban nem fiatal már, de azt gondolom, hogy a mi fiatal játékosainknak sokat tud majd segíteni. Neki most már nem az lesz a szerepe, hogy 35 percet legyen a pályán, hanem a neki szánt időben, a kritikus pillanatokban az ő higgadtsága, az a tulajdonsága, hogy el tudja dönteni a mérkőzéseket, az nagyon sokat fog lendíteni rajtunk.

Az amerikai játékosunknak is jól halad a beilleszkedése, merőben más edzéseken vesz itt részt, mint amit megszokhatott, gondolok itt a súlyzós tréningekre. Ő is egyre frissebb lesz, jó teljesítményt várok tőlük. Bizakodó vagyok a szezon előtt.

Kecsup: A hétvégén Oroszlányban vesznek részt felkészülési tornán. Mire számít, mit vár el a csapattól?

Forray Gábor: Most érkeztünk el abba a szakaszba, hogy rendkívül sokat kell együtt játszanunk, mind az edzésen, mind az edzőmeccseken. Azt várom, hogy mindig egy picikét lépjünk előre, a legfontosabb, hogy kollektívan tudjunk játszani, és ehhez kell az, hogy sokat játszunk 5-5 ellen, érezzék a játékosok egymást, megtaláljuk a megfelelő spaceinget, timeingot, hova, kinek, mikor kell passzolni. Mostantól ennek a gyakorlásának van az ideje, ami talán a legnehezebb az egész felkészülés során. Nem vagyunk rossz helyzetben, azonban két új játékos érkezett kulcsposztokra, őket be kell építeni, a többieknek is meg kell szoknia a szerepüket. A taktikai dolgok elsajátítása, gyakorlása kapja most a fő hangsúlyt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...