fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Képszerkesztési tippek csodás faldekorációhoz

- Advertisement -

Okostelefonunk segítségével egy kattintás alatt kiváló fotókat készíthetünk manapság. Hasznos azonban megtanulni néhány képszerkesztési alapismeretet, hogy abból akár a falunkat is díszítő, csodás vászonkép születhessen, a lehető legjobb minőségben.

Kezdjük az alapoknál

A képek kiegyenesítése fontos feladat, különösen, ha vízszintes falfelületre szeretnénk helyezni az elkészült fotót. Ott ugyanis még inkább szembetűnő, ha az ferde, és akár minket is arra késztethet, hogy folyamatosan igazgassuk az egyébként teljesen egyenes dekorációt. 

Ne hagyd a telefonod memóriájában szomorkodni a jól sikerült fotókat, készíttess belőlük csodás vászonképet a Vászonkép Szalon segítségével!

Mindig jó odafigyelni arra, hogy a horizont vízszintes legyen, amikor fényképezünk, de a kiegyenesítés is egy egyszerű első szerkesztési lépés. A legjobb, ha körbevágjuk a fotót apró kompozíciós részletek javítása érdekében, ilyen például a képkocka szélén lévő zavaró elemek vagy a téma enyhe áthelyezése. A legtöbb képszerkesztő program pedig rendelkezik folteltávolító eszközzel, melyek megszabadíthatják a fotót az apró porszemektől, melyek a kamera lencséjén voltak. 

Fények, kontraszt, fehéregyensúly

Az expozíció beállításával a fényképet pontosan olyan világosra vagy sötétre állíthatjuk, amilyenre csak szeretnénk. Ne feledjük azonban, hogy néha “zaj” jelenhet meg, amikor növeljük a fényerőt, ezért mindig jobb, ha a megfelelő expozíciót állítjuk be az első fénykép elkészítésekor.

Hasonló cikkünk:  Befolyásolni akarta a pedofil ügy áldozatát, de megúszhatja K. Endre

A kontraszt a sötét és a világos tónusok tartománya. Ha extra magas, éles képet látunk, ahol minden tónus színtől függetlenül vagy nagyon sötét vagy nagyon világos. Ha nagyon alacsony, lapos fotó tárul elénk, amelyen a keret egyetlen eleme sem emelkedik ki. Általában középkontrasztot szeretnénk elérni, amely elkerüli a szélsőségek bármelyikét. 

A fehéregyensúly a színszintekre vonatkozik, nem az expozíciószintekre. Ha képünknek általános színtónusa kellemetlen vagy természetellenes, a fehéregyensúly beállításával javíthatjuk azt. Vegyük figyelembe, hogy a JPG-fájlok, mivel sokkal kevesebb digitális adatot rögzítenek, mint a RAW-fájlok, minimális fehéregyensúly-beállítást tesznek lehetővé szerkesztés közben. Éppen ezért, ha digitális kamerával készítettük a képet, érdemes egyből a RAW, azaz nyers fájlt szerkeszteni.

Hogyan használjuk az elkészült képet?

Egy jól készült fényképet kár rejtegetni albumban vagy telefonunk memóriájában, hiszen csodás faldekorációként szolgálhat, például vászonkép formájában. Ezek a kiemelkedő, háromdimenziós látványt nyújtó képek egészen új életre keltik az általunk lőtt fotót. Legyen szó egy kedves családi emlékről vagy kiskutyánk vicces pillanatáról, garantáltan jól mutat majd az otthonunkban.

Látogass el a Vászonkép Szalon honlapjára, ahol remek vászonképeket rendelhetsz, és akár egyedi fotófalat is megvalósíthatsz a legjobban sikerült pillanatokból!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...