fbpx
14.2 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

Közel harminc háziorvosi praxis betöltetlen Bács-Kiskunban, Kecskeméten kettő

A KecsUp utánanézett, az Országos Kórházi Főigazgatóság szeptember 1-jei adatai szerint Magyarországon 608 háziorvosi praxis betöltetlen, ebből 28 Bács-Kiskunban van. Bácsszőlősre 2004 óta nem találnak orvost, de még Kecskeméten is van két üres körzet.

A KecsUp az Országos Kórházi Főigazgatóság Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának honlapján utánanézett, jelenleg hány háziorvosi praxis üres hazánkban.

Összesen 608-at számoltunk össze országosan (beleértve a felnőtt, gyermek és vegyes háziorvosi körzeteket), ezek mind tartósan betöltetlen praxisok, azaz minimum hat hónapja nem sikerült a helyi önkormányzatnak orvossal szerződést kötnie, így helyettesítéssel kénytelenek megoldani a rendelést. De emellett 136 praxishirdetés is fut az oldalon, azaz az említett számnál valószínűleg még jóval több doktor hiányzik.

Megyei szinten a legtöbb háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, összesen 70. Ugyancsak magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 53 és 43 háziorvost keresnek, valamint Budapesten, ahol 46 betöltetlen praxis van. Bács-Kiskun a 28-cal a középmezőnyben helyezkedik, a legjobban Győr-Moson-Sopron áll 13 üres praxissal, de Csongrád-Csanádban is “csak” 15 található.

Bács-Kiskunban Bácsszőlősön betöltetlen a legrégebb óta a háziorvosi praxis: már 2004 októberétől nincs a kis falunak orvosa. Imrehegyen 2007, Kunfehértón és Kunpeszéren pedig 2010 óta nincs doktor a körzetben. A többi üres praxis jórészt községekben van, de azért a városok sem kivételek: Kecskemétre kettő, Kiskunfélegyházára, Kiskunhalasra, Izsákra, Soltra, Soltvadkertre egy-egy helyettesítéssel ellátott körzet jut.

2010 és 2020 között 556 fővel (7 százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma

A GKI Gazdaságkutató Zrt. idei januári közleményében emlékeztetett: 2010 és 2020 között 556 fővel (7 százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma. A KSH legfrissebb (2020-as) adatai szerint a 5895 praktizáló háziorvos több mint 63 millió esetet látott el. Ez azt jelenti, hogy egy háziorvosra 10 663 eset jutott, vagyis 43 eset naponta, ami 4,7 százalékkal több, mint 2010-ben. Így egy-egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut. A népességfogyás ellenére nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2020-ban 1651 fő, 7 százalékkal több, mint 2010-ben). Az üres praxisok helyettesítése miatt a helyettesített és az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvosok túlterheltsége növekszik.

Hasonló cikkünk:  Közgyűlés: nincs szó róla, de azt nem mondták ki, hogy ne épüljön akkumulátorgyár Kecskeméten
Hasonló cikkünk:  A Schadl-Völner-ügy kecskeméti szálai

A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. A háziorvosok átlagéletkora 60 év körüli. A szak- és a magánellátás sokkal vonzóbb a magasabb keresetek és a szakmai előmeneteli lehetőségek miatt, ezért kicsi a háziorvosi utánpótlás.

A problémák enyhítésére olyan orvosok is elláthatnak helyettesítő háziorvosi tevékenységet, akik még nem rendelkeznek háziorvostani szakvizsgával. Tevékenységüket az Országos Kórházi Főigazgatóság alkalmazottjaként látják el, és 6 éven belül kötelesek háziorvostani szakvizsgát szerezni. Alkalmazásuk feltétele, hogy az az önkormányzat, amelynek területén a tartósan betöltetlen felnőtt vagy vegyes háziorvosi körzet található, képviselőtestületi döntésében elfogadja a jelöltet.

Korábbi cikkünk ebben a témában:

A megyében 32 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, ebből 2 Kecskeméten

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...