fbpx
0.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Megtagadni a formát – Józsa Réka festőművész a szeptemberi Hónap Alkotója

Szeptember 9-én mutatkozott be a Hónap Alkotója, Józsa Réka. A festőművész első önálló kiállítása a Hírös Agóra Panoráma termében tekinthető meg. Festményeit pillanatnyi benyomások ihlették. A vásznon látott ösztönös és vad gesztusokat tovább hangsúlyozta Józsa Réka, amikor festékkel fújta le az egyik látogatót a megnyitón.

A kiállítást Németh Ábel, vizuális szakember nyitotta meg. Bemutatta az alkotót, akinek Patkós László grafikusművész, majd Bruncsák András festőművész volt a mestere a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolában. Később a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanult festő szakon.

Józsa Réka és Németh Ábel

“Normális esetben itt most egy hosszú lista lenne klasszikus, illetve kortárs alkotókról, hogy milyen kontinuitás van egyes korszakok és emberek között, amely a végén Józsa Rékához vezet. Na ez most nem igazán fog megtörténni.”

Mondta Németh. A klasszikus formák tagadásáról és a „flow” élményről” beszélt. A vizuális eszköztárról, ami egységessé teszi az itt kiállított sorozatot és amellyel a festő az absztrakt fogalmakat ábrázolja. A szabadságigényről, ami segít a tömegművészet termékeivel szembehelyezni Józsa Réka művészetét.

“Józsa Rékára leginkább Józsa Réka hat vizuálisan, és sok dolog, ami körülveszi őt a mindennapokban.”

A közönség a képeket nézve Jackson Pollockról és Andy Warholról beszélt. Felmerültek a régi magyar puhakötésű sci-fi borítók, de az újjászületett retro esztétikát is sokan felidézték, miközben a festő barátai bakeliteket válogattak a lemezjátszó mellett. Jean-Michel Jarre Oxygene albuma alatt Józsa elmondta, hogy rövid idő alatt, érezhető nyomással született meg az első szinten látható sorozat. A kompozíciót és a rétegeket tartotta fontosnak az alkotás során.

Hasonló cikkünk:  Még egy hétig látogatható az Andy Warhol és Bob Dylan tárlat Kecskeméten
Hasonló cikkünk:  “Újra kell írni a magyar fotótörténetet” - Gink 100 életmű kiállítás nyílt a Fotográfiai Múzeumban

Egyik visszatérő motívuma a festményeken az X, melynek értelmezését a művész a vendégekre bízta. Az X lehet egyszerű szignó, az írástudatlanok kézjegye, a szavazati jog jelképe, a jelenlét, vagy a tagadás szimbóluma. A nosztalgikus retro irányzat mára plasztikussá vált kultúrájának tagadása. Minden klasszikus narratíva tagadása, melyben csak az önmagukért létező gesztusok érvényesülhetnek.

A művész felkérte a közönséget, hogy ők is hagyjanak X-et a kiállításán. Egy kis neonrózsaszín ülőalak van most is a terem közepén, amit a látogatók fekete filccel rajzolt X jelei borítanak be. Józsa Réka az egyik látogatón is X-et hagyott. Amíg az eseményről kisétáló társaság rágyújtott az Agóra épülete előtt, ő rózsaszín szórófestékkel fújt le egy pólót a kiállításmegnyitó befejező gesztusaként.

Józsa Réka kiállítása a Hírös Agóra Panoráma termében szeptember 30-áig látogatható. (A terem második szintjén folytatódik a kiállítás a művész régebbi alkotásaival.) Érdemes követni az Agóra eseménynaptárát, mert a festő a finisszázsra is tartogat meglepetéseket.

Fotók: Gyenes Kata, Hírös Agóra

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...