A profi és a hobbi szakácsok is sok eszközzel dolgoznak a konyhában, és a kés tipikusan egy olyan darab ezek között, amelyből nem elég egy. A késeknek többféle típusa van, és mindegyik más feladat elvégzésében hivatott segíteni nekünk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy nagyon fontos a rendeltetésszerű használatuk! Persze, ehhez egy picit ismerni kellene őket!
Nos, a következő pár sorban most azon leszünk, hogy minél többet megtudjunk róluk! Tarts velem te is!
A funkcionalitás, a konyhaművészet alapja
Amikor főzünk, mindig tudjuk, hogy mihez érdemes nyúlni, s mindenből van legalább egy darab. De van olyan eszköz, amelyből nem elég egy, például a késekből. Habár a Kések Ollók Webáruház szakácskései között rendkívül minőségi termékekkel találkozhatunk, és szükségünk is van szakácskésre, azonban nem ez az egyetlen vágóeszköz, amit tartanunk kell otthonunkban. De nem ám!
A legrosszabb, amit tehetünk, hogy 2-3 kés beszerzését követően csak ezeket a megvásárolt darabokat használjuk, mindenre IS! A gyors, alapos és balesetmentes munka akkor oldható meg, ha mindenféle tevékenységhez van egy késünk.
Milyen kések legyenek a konyhánkban?
Kezdjük azzal, ami általában minden konyhában megtalálható, legalábbis reméljük, hogy így van!
A kenyérvágó kés recés pengéjének köszönhetően nem is igazán való másra, mint a kenyér vagy más pékáru szeletelésére, de azt nagyon jól csinálja!
A filézőkés a halak speciális filézésben segédkezik, s hosszú, egyenes pengéje könnyen áthatol az alapanyagon.
Az aprítókés már inkább a zöldségek, levelek aprításában lehet hasznunkra, ez az eszköz ívelt, félhold alakú pengéjéről ismert.
Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a kések kését, a szakácskéset is, amit a gyümölcsök, húsok, zöldségek, tehát valamennyi alapanyag darabolásához a kezünkbe vehetünk.
Persze, nemcsak ennyi kés fér el a konyhában, és ennél lehetséges, hogy többre is lesz szükségünk! A sonkakés, a sajtkés, a díszítőkés, a cukrászkés egyaránt praktikus darab, s a különleges Sashimi, Nakiri és Santoku sem hagyható le a listáról!
Első a minőség!
Amikor elnézzük a ruhaméretet vagy silány minőségű ágyneműt vásárolunk, az nem hagy rajtunk sebeket, maximum csalódottak leszünk. De ha nem vesszük komolyan a minőséget a vágóeszközök vásárlása során, az bizony kellemetlen balesetekkel járhat.
A minőségi kést könnyű felismerni. A pengéje rozsdamentes acélból készül, a markolata pedig a legtöbb esetben műanyag polioximetilén. Fontos a csúszásmentes, ergonomikus kialakítás. A markolat több ponton rögzítve legyen, így bármilyen környezetben hasznosítható.
Minél több kés akad tehát a konyhádban, annál nagyobb biztonságban végezheted a munkát, ami a végeredményen is meg fog látszani!