fbpx
-4.9 C
Kecskemét
2023. február 9., csütörtök

FRISS HÍREK

Nem kedvez az időjárás a szilvának

Az alma és a meggy után a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a szilva Magyarországon. A gyümölcs termesztésének 70 százaléka három megyében, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, az összes termőterület közel 7000 hektár. Idén a tavaszi fagy és a nyári aszály miatt valamivel az átlag alatti, 50–60 ezer tonna szilvatermés várható. A gyümölcsök egy része nem érte el az ideális méretet és beltartalmi értéket a vízhiány miatt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy az aszály hosszabb távon is problémát jelenthet a szilvánál. Zavar keletkezhet a következő évi virágrügyek differenciálódásában, ami ismételten terméscsökkenést eredményezhet. Az ilyen időszakokban még inkább felértékelődnek a gyümölcstermesztési kutatások, valamint az öntözés szerepe.

Szilvát termeszteni nem mindig egyszerű – mondta Dr. Nádosy Ferenc, a MATE Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Ceglédi Kutatóállomásának vezetője. Olyan száraz évben, mint az idei, tudni kell, milyen vízmennyiséggel, milyen tápanyagokkal kell segíteni a gyümölcs fejlődését.

Hasonló cikkünk:  Hogyan segítheti az elektronikus fizetés a vállalkozásokat?

„A kutatóintézetben többek között a szilvafajták kutatásával és nemesítésével foglalkozunk, amelyek hasznos információkkal szolgálnak például a megfelelő fajtahasználattal kapcsolatban. Fontos szempontok a betegségekkel szembeni tolerancia és a széles ökológiai tűrőképesség. Igyekszünk úgy kialakítani a fajták nemesítését, hogy azok igazodjanak az aktuális szilvafogyasztási trendekhez is. Ráadásul a különböző fajták más jellemzőkkel bírnak és másféleképpen használhatók fel” – mondta a szakember.

Hasonló cikkünk:  44 százalékkal többet fizetünk a virsliért, mint 2021-ben

A szilvának közel 3000 fajtája létezik, melyből Magyarországon 25 fajtát termesztenek. A fajták eltérnek méretben, színben (piros, lila, sárgás, zöldes, sötétkék), formában (kerek, tojásdad, gömbölyű, hosszúkás), magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is. A sokféle hazai fajtának köszönhetően a szilva június végétől októberig érik. A szilvacsúcs augusztus végétől indul, amikor megkezdődik a szilva ipari feldolgozása is.

via magro.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...