fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Németország támogatja, hogy Magyarország elveszítse a vétójogát az Európai Unióban

- Advertisement -

Anna Lührmann, Németország európai ügyekért felelős minisztere az Euronewsnak adott interjújában mondta el, hogy Németország támogatja azt, hogy Magyarország elveszítse a vétójogát az Európai Unióban. Több alkalommal blokkolt Magyarország uniós külpolitikai döntéseket és nyilatkozatokat Oroszország, Kína, vagy éppen Törökország ügyében. Az Európai Unió szakminiszterei kedden Brüsszelben vitáztak erről.

Anna Lührmann elmondta, mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is. Mindemellett Németország aggódik a magyarországi jogállamiság helyzete miatt is. „Manapság nagyon fontos az, hogy szolidaritást vállaljanak a tagállamok egymással az unióban és az is, hogy ragaszkodjunk az alapértékeinkhez, mint amilyen a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Aggódunk a magyarországi fejlemények miatt a jogállamiságot illetően. Nagyon fontos az, hogy itt reformokat vezessenek be és foglalkozzanak a bizottság aggodalmaival” – mondta a politikus.

A német zöldpárti politikus Magyarországot tette felelőssé amiatt, hogy az Általános Ügyek Tanácsában arról vitáztak a miniszterek, hogy a későbbiekben megszüntessék az egyes tagállamok vétójogát a külpolitikában és a biztonsági kérdéseknél.

„A jogállamiságban és az Európai Unióban hozott döntéseknél is meg kell mutatni Oroszországnak, hogy nem toleráljuk az Ukrajnában tett lépéseiket. Hogy nem toleráljuk az emberi jogok és az emberi méltóság elleni lépéseiket, ezért egységesen lépünk. Magyarország az egyedüli vétójával többször blokkolta már a tanácsi döntéseket, ezért szerintem fontos az, hogy elmozduljunk a vétójogtól a közös külpolitika és a biztonságpolitika területén, hogy hatékonyabban léphessünk fel Oroszország fenyegetésével szemben” – mondta Anna Lührmann.

Hasonló cikkünk:  Robert Fico komoly erőket rendel a magyar határhoz

A miniszter szerint más tagországok számára is figyelmeztetés lehet, hogy Németország azt is támogatja, hogy az Európai Bizottság szankciókat javasol Magyarország ellen a jogállamisági eljárásban.

„Szerintem jó dolog az, hogy a bizottság bevezette ezt az eszközt azért, hogy biztosítsa a szerződéseket és különösen az uniós forrásokat a kondicionalitási mechanizmussal. Ezt a mechanizmust a német kormány támogatásával állították fel. Igen, ez nagyon fontos. A bizottság vasárnap döntött. Most vizsgáljuk a dokumentumok részleteit. De szerintem fontos volt, hogy világos jelzést küldjünk Magyarországnak és többi tagállamnak is arról, hogy a jogállamiság megsértésének következményei lesznek a kifizetéseknél” – mondta a politikus.

A bizottság 7,5 milliárd eurós büntetést javasol Magyarországnak abban az esetben, ha a következő két hónap alatt nem tesznek meg mindent a korrupció elleni harcban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...