fbpx

FRISS HÍREK

Nincsenek biztonságban a gólyák a villanyoszlopoktól

- Advertisement -

Olyan rossz a magyarországi gólya állomány pusztulása, hogy a BBC is felfigyelt erre és forgatott a témáról egy három perces videoriportot. Több tucat halott fehér gólyát találtak az utóbbi hetekben Magyarország keleti felén, amiket környezetvédelemmel foglalkozó civilek fedeztek fel. A madarak halálát áramütés vagy mérgezés okozta.

A környéken mindössze a villanyoszlopok tíz százaléka szigetelt, emiatt körülbelül 150 ezer madár pusztul el évente. Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság nevű civil szervezet munkatársa elmondta – „A gólyák, ahogy elrugaszkodnának a póznáról, kitárják a szárnyukat, amely hozzáér a vezetékhez. A lábuk ilyenkor még hozzáér a pózna fém részéhez, és a hatalmas feszültségű elektromos áram átmegy az állat testén”

Megkérdezték az Opus Titász Zrt.-t, ami a környék áramhálózatát üzemelteti, a villanypóznák szigetelésével kapcsolatban. Válaszukban elmondták, hogy amint tudomást szereztek a problémáról, elkezdtek dolgozni a hálózat biztonságosabbá tételén. Mint írták, a környezetvédelem és a madárvédelem kiemelten fontos a cég számára, és két-három hónapon belül elkészülhetnek a szükséges fejlesztésekkel.

Hasonló cikkünk:  Török Gábor: a Fidesznek, és az ellenzéknek is ártott Magyar Péter színrelépése

A másik ok, amiért a gólyák pusztulnak, az a szárazságból következő ivóvíz- és élelemhiány. A tavak kiszáradása miatt az elpusztult madarak és halak lebomló testéből rengeteg baktérium toxikus anyagokat bocsát ki, Kiss szerint a gólyák ezen idegmérgek hatására fokozatosan lebénulnak.

A magyar sajtóban is jelentek meg áramütésről és a szárazságból következő éhezésről és legyengülésről szóló hírek is. Például Vas megyében is bizonyíthatóan több gólya halt meg hasonló okok miatt.

via G7

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...