fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Olcsóbb az áram napelemmel? Egy szentesi társasháznál a válasz: nem

- Advertisement -

Egy szentesi társasház napelemet szereltetett a tetőre, emiatt a lakóknak két és fél- háromszorosára emelkedik majd az áramszámlája. Ennek következtében nagyfogyasztónak számítanak, így piaci áron kapják az áramot. Sokkal jobban jártak volna, ha egyénileg, a szolgáltatótól vásárolhatnának. Az MVM Zrt.-t a nem fogadta el a kérésüket, hogy egyéni mérőik alapján kisfogyasztóként kezeljék őket.

Szinte egy egész naperőművet építtettek a lakók 18 millió forintért a tetőre, hogy a ház három lépcsőházában lévő 24 lakás melegvíz-ellátását és áramfogyasztásának nagyrészét ezzel biztosítsák.

Az egyik lakó, Erdei István elmondta „108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van most jelen pillanatban a tetőn”. A napelemek a társasház teljes fogyasztásának több mint a felét biztosítják. Még úgy is, hogy több lakó a korábbi gázkonvektorok helyett klímával vagy elektromos panelekkel fűt.

„Korábban 90-100 ezer forint között volt az áramszámlám, a napelemek felszerelése óta olyan 45 ezer, gázt nem használok. A gázszámlám csak azért nem 0 forint, mert a rendszerhasználati díjat fizetem” – magyarázta Erdei István.

Hasonló cikkünk:  Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

Társasházként adták el az áramot, ha a napelemek többletet termeltek, és társasházként vásároltak az MVM-től, ha szükség volt áramra. Ezzel azonban túllépik a határértéket, amikor még rezsicsökkentett áron vehetnék igénybe az áramot, azaz ezentúl piaci áron kell vásárolniuk. Az éves számlájuk így lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet.

„Vagy közösköltséget emelünk, vagy visszaállunk az eredeti rendszerre, megszüntetjük a napelemet és akkor minden család egyénileg kevesebbet fog fizetni, mint most így” – mondta Erdei. A társasház lakói azt szeretnék, ha az egyedi fogyasztásmérőik alapján mindenki külön, kisfogyasztónak számítana. Így rezsicsökkentett áron kaphatnák az áramot, és továbbra is környezetbarát módon, maguknak állíthatnák elő a felhasznált energia jó részét. Állításuk szerint kérésüket az MVM elutasította.

via RTL

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...