fbpx

FRISS HÍREK

Tévedés erkölcsileg aggályosnak nevezni a polgári engedetlenséget

- Advertisement -

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke válaszlevélben hívta fel Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár figyelmét arra, hogy tévedésben van.

„Tisztelt Maruzsa úr, ön téved. Nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét és erkölcsi értékrendjét (…)”.

Maruzsa szerint ugyanis a polgári engedetlenség erkölcsileg aggályos, és a pedagógusok ezzel rossz példát mutatnak a diákoknak. Ezt az okfejtését levélben fejtette ki az államtitkár, amit a pedagógus-szakszervezeteknek írt. Azt kérte, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenséget. Az államtitkár szerint – mivel a polgári engedetlenség a hatályos jogban tiltott eszköz – azok a pedagógusok, akik ezt támogatják, erkölcsileg is megkérdőjelezhetők. Ráadásul szerinte a pedagógusok azzal, hogy nem tartják be a szabályokat, rossz példát mutatnak a diákoknak is, úgy fogalmazott:

„Az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem”.

Arató László az Eduline szerkesztőségéhez juttatta el nyílt válaszlevelét, amiben reagált az államtitkár szavaira. Ebben azt írja:

Hasonló cikkünk:  Ipsos-kutatás: Egyre jobban elterjednek az elitellenes érzelmek

„Az írott normák, a törvény tekintélyét az a magatartás ássa alá, amely kénye-kedve, saját pillanatnyi érdekei szerint alakítgatja a törvényt.”

A sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a pedagógusoknak a sztrájkjuk alatt is, amelyek betartása láthatatlanná teszi a tiltakozásukat. Szerinte a jogkövető magatartást éppen az nem teszi lehetővé, hogy a tanárok alapvető jogát, a sztrájkjogot a kormány egy törvénymódosítással ellehetetlenítette. Így a kormány rákényszerítette a pedagógusokat a polgári engedetlenségre.

Azonban más problémára is felhívja a figyelmet az elnök, ugyanis szerinte olyan Nemzeti alaptantervet fogadott el a kormány, amelyet mind a Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztályai, mind az állami egyetemek oktatói és több szakmai civilszervezet kártékonynak minősített és ellenzett.

Arató a levele végén reagált a tanárok rossz példamutatására is: „(…) az iskola és a tanár tekintélyét nem a polgári engedetlenség, hanem a megalázó fizetések és az ebből részben következő kontraszelekció rombolja”.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...