fbpx

FRISS HÍREK

Vagy hazudott az igazságügyi miniszter vagy nagyon őszinte volt

- Advertisement -

„Legyetek bátorak” – mondta Mészáros Lőrincz az őt hallgató fiataloknak. A politikát csak felületesen követők azt gondolhatnák, hogy Varga Judit igazszágügyi miniszter ezt megfogadva, váratlanul nagyon őszinte és bátor lett. Azt írta ugyanis Facebookján, hogy

2010 óta annyi gyerek születik Magyarországon, amelyre az elmúlt 120 évben nem volt példa.

Ha megnézzük a KSH adatait 1900-ig visszatekintve, akkor Varga Judit igazat mondott. Ugyanis a számok alapján soha olyan kevés gyerek nem született, mint manapság. 2021-ig vannak adatok a KSH rendszerében, de miután az idei részadatok is megvannak már, valószínűsíthető, hogy idén a tavalyinál is kevesebben születnek (az első negyedévben megdőlt az eddigi negatív rekord, és 20 ezer alatt maradt a születettek száma). Valahol 85 ezer környékén várják a végleges számot a hozzáértők.

Vagy mégis inkább hazudott?

Csak mivel a miniszter hozzátett még egy mondatot a fentihez ( „A családtámogatásokat a háborús helyzetben is megvédjük!”), így inkább az a verzió életszerű, hogy ezzel éppen fényezni akarja a kormányt és büszkélkedni az adatokkal. Csakhogy ez esetben bődületeset hazudott a miniszter. Nézzük tehát a számokat.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó hiába repült luxusgépen, nyújtózkodni sem tudott

forrás: KSH

Látható, hogy 2010 óta 93.063 volt a legmagasabb szám. Közvetlenül az azt megelőző években is (MSZP-SZDSZ kormányok) többen születtek ennél minden évben. De ha visszamegyünk 120 évre (amelyre hivatkozik a miniszter), akkor abban az időben azt látjuk, hogy 260 ezer gyermek született. De még a II. világháború iután is 100 ezerrel többen, mint manapság.

Amennyiben tehát a miniszter szerint most többen születnek mint az elmúlt 120 évben bármikor, és ez a családtámogatásoknak köszönhető, akkor ha visszatérünk a valóságba és a tényekhez, el kell keserítsük Varga Juditot. Mert ha a családtámogatás a fokmérő, akkor bizony a háborús időszakokban, de még a Rákosi- és a Kádár-rendszerben is kedvezőbbek lehettek a csalástámogatások. És persze a gyurcsányi időkben is.

Persze a kommentelők jó része tapsol a miniszternek és a kormánynak, amiből arra lehet következtetni, hogy ellenőrzés nélkül elhiszik, amit egy fideszes politikus mond. Így pedig nehéz például egy ilyen közegben „vitatkozni” velük akár a Tranzit rendezvényen is.

Amúgy pedig igaz, hogy megvédik például a családi pótlékot. Ahhoz például nem engedik, hogy bárki hozzányúljon. Annak az összege 2009 óta változatlan.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...